1,2 miljarder till Stegra för vätgasbaserad stålproduktion i Boden

1,2 miljarder till Stegra för vätgasbaserad stålproduktion i Boden

Energimyndigheten har beviljat ett stöd på 1,2 miljarder kronor till företaget Stegra, tidigare känt som H2 Green Steel, för att bygga världens första storskaliga produktionsanläggning för stål med mycket låga koldioxidutsläpp. Anläggningen ska etableras i Boden och är en viktig del i Sveriges strategi att bli fossilfritt senast 2045, ett mål som även inkluderar negativa utsläpp efter detta år. Eftersom industrisektorn står för ungefär en tredjedel av Sveriges fossila utsläpp är det kritiskt att stålindustrin ställer om till mer hållbara produktionsmetoder.

Stegra bygger ett helt nytt stålverkverk som använder grön vätgas, vilken i sin tur produceras av vatten och förnybar el. Detta projekt får stöd inom ramen för Industriklivet, ett statligt initiativ för att finansiera klimatomställning inom industrin, och stödet har dessutom godkänts av EU-kommissionen.

Den nya stålproduktionsanläggningen i Boden är planerad att producera 2,1 miljoner ton järnsvamp och 2,5 miljoner ton stål årligen i sin första fas. Den kommer att bli den första anläggningen av sitt slag och spelar en central roll för att möjliggöra en storskalig industriell produktion av stål med betydligt lägre klimatpåverkan. Stålet som tillverkas i Boden beräknas ha 93 procent lägre koldioxidutsläpp än traditionellt malmbaserad masugnstillverkning, vilket representerar ett stort teknologiskt genombrott för den svenska stålindustrin och för klimatmålen.

Energimyndighetens tillförordnade generaldirektör Caroline Asserup betonade att svenska industriföretag har stor potential att bli världsledande inom hållbarhet och samtidigt bidra till hela samhällets omställning till en fossilfri framtid. Hon menar att satsningarna inom Industriklivet inte bara är avgörande för klimatet utan även för industrins långsiktiga konkurrenskraft.

Henrik Henriksson, VD för Stegra, lyfter fram att de statliga stöden är nödvändiga för att möjliggöra etableringen av storskalig industri i Sverige. Han ser stödet från Industriklivet som ett tecken på nationell uppslutning bakom ett av de största industriprojekten i Sveriges historia. Det bidrar också till att skapa jämlika förutsättningar jämfört med andra europeiska stålbolag som redan har fått stora stödpaket från sina länder.

Klara Helstad, chef för enheten för hållbar industri på Energimyndigheten, betonar vikten av detta projekt för den svenska stålindustrins omställning och för att Sverige ska kunna uppnå sina klimatmål. Hon påpekar att teknologiska framsteg inom industrin är en förutsättning för framgångsrik omställning och att innovativa lösningar som den Stegra arbetar med är centrala för att möjliggöra detta.

Sammantaget representerar detta projekt ett stort steg framåt för Sveriges klimatarbete och industrins framtida hållbarhet. Anläggningen i Boden kommer att visa att det är möjligt att producera stål på ett miljövänligt sätt, vilket kan sätta en ny standard för stålindustrin globalt och bidra till att Sverige behåller sin position som en ledande aktör inom hållbar industriell produktion.


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.