Sverige anses ha stora möjligheter att bli en ledande aktör inom både e-bränslen och grön vätgas, två centrala komponenter i den gröna omställningen. Trots att den danska energijätten Ørsted nyligen drog sig ur ett planerat e-bränsleprojekt i Örnsköldsvik, ser flera experter framtiden för e-bränslen i Sverige som fortsatt lovande. E-bränslen, som framställs med hjälp av grön vätgas och biogen koldioxid, erbjuder en stor fördel eftersom de kan användas i befintliga motorer inom bil-, flyg- och sjöfartssektorerna. Detta innebär att infrastrukturen för e-bränslen redan till stor del är på plats, vilket ger en kortare väg till marknaden jämfört med andra teknologier.
Grön vätgas spelar en avgörande roll i produktionen av e-bränslen och har potential att bidra till att minska koldioxidutsläppen från svår-elektrifierade sektorer, såsom tung industri och transport. Sverige har särskilda fördelar inom detta område, med tillgång till fossilfri el och förnybara bioresurser från skogs- och fjärrvärmeindustrin. Enligt en rapport från Energiforsk har Sverige en hög potential att producera både vätgas och e-bränslen med låg klimatpåverkan.
Samtidigt står grön vätgas inför vissa utmaningar, framför allt höga produktionskostnader och behovet av stora mängder el. Även om kostnaderna för elektrolysörer, som omvandlar vatten till vätgas, förväntas minska i framtiden, är det fortfarande oklart när detta kommer att ske. Trots dessa utmaningar pågår flera lovande projekt. Bland annat satsar Uniper på produktion av e-metanol i Östersund och Volvo ser en framtid för förnybara bränslen, inklusive e-bränslen, inom lastbilssektorn.
Sammanfattningsvis är Sverige väl positionerat för att ta en ledande roll i utvecklingen av både e-bränslen och grön vätgas, två teknologier som kan spela en viktig roll i att uppnå de globala klimatmålen.
Magnus Thulin
Grundare och Publisher, Vätgasbloggen
magnus@vatgasbloggen.se
0701 40 92 00
Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.