Trots utmaningar och nedlagda projekt finns flera svenska aktörer som visar att grön vätgasproduktion är möjlig. Företag som Ovako, Åbro bryggeri och Lhyfe har tagit konkreta steg mot en fossilfri framtid och lyfter fram både potential och hinder för vätgasutvecklingen i Sverige.
Ovako blev 2023 först i världen med att värma stål med grön vätgas i sin anläggning i Hofors. Genom att ersätta gasol med vätgas minskar de sina koldioxidutsläpp avsevärt. Projektet har dock stött på tekniska utmaningar, bland annat kopplat till tillgänglighet och reservdelar. Samtidigt har erfarenheterna varit värdefulla inför planerade satsningar, bland annat i Smedjebacken.
Åbro bryggeri i Vimmerby bygger en egen vätgasanläggning med hjälp av el från en ny solpark. Överskottsel ska användas för att producera vätgas som kan driva bryggeriets distributionsbilar, generera ånga till produktionen och till och med återvinnas som värme. Projektet har möjliggjorts genom stöd från Klimatklivet.
Lhyfe, ett franskt företag med etablering i Sverige, planerar en anläggning i Trelleborg för produktion av upp till fyra ton grön vätgas per dag. De har fått 125 miljoner kronor i stöd och ser även möjligheter i Vaggeryd och Ånge, där vätgas ska användas till bland annat gödselproduktion.
Enligt branschföreträdare som Björn Aronsson på Vätgas Sverige krävs dock tydligare styrmedel och ekonomiska incitament för att fler projekt ska ta fart. Långsiktiga kundavtal och politiska regelverk är avgörande för att industrin ska våga investera i större skala.
Läs reportaget i Tidningen Energi genom att klicka här


Magnus Thulin
Grundare och Publisher, Vätgasbloggen
magnus@vatgasbloggen.se
0701 40 92 00
Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.