Siemens och Boson Energy har tecknat ett Memorandum of Understanding (MoU) för att samarbeta kring teknologi som omvandlar icke-återvinningsbart avfall till ren energi, främst vätgas. Syftet med avtalet är att påskynda övergången till grön energi och bidra till global avkolning genom att använda Siemens teknologier inom automation, digitalisering, elektrifiering och instrumentering.
Siemens kommer att bistå med konsulttjänster och teknologi, inklusive applikationer från sitt Siemens Xcelerator-portfölj, som omfattar alla steg från initiala kemiska processer till slutliga laddstationer. Denna teknik kommer att hjälpa Boson Energy att skapa en skalbar och repeterbar lösning, med hjälp av digitala tjänster och mjukvara för optimering, standardisering och simulering under både tillverknings- och driftfaserna.
Boson Energy planerar att etablera över 300 anläggningar som ska producera 1 miljon ton vätgas fram till år 2030. Genom att integrera sin Hydrogen by Plasma Assisted Gasification (HPAG) teknologi, kommer Boson Energy att omvandla icke-återvinningsbart avfall till hållbar vätgas som är konkurrenskraftig med fossila bränslen. Den producerade vätgasen kan användas för off-grid applikationer, som snabbladdning av elfordon, och stödja mer pålitliga elnät.
Partnerskapet innebär att Siemens och Boson Energy tillsammans ska utveckla en blueprint för att skapa en hållbar och effektiv modell för omvandling av avfall till ren vätgas. Detta initiativ syftar till att stärka lokal energisäkerhet och minska den globala koldioxidutsläpp, vilket banar väg för en mer hållbar framtid.
Projektet börjar i Sverige, Polen och Tyskland, och ska därefter utvidgas till resten av Europa och vidare globalt. Målet är att undvika upp till 30 miljoner ton CO₂-utsläpp per år genom att producera vätgas från avfall, vilket bidrar väsentligt till den globala kampen mot klimatförändringar.
Magnus Thulin
Grundare och Publisher, Vätgasbloggen
magnus@vatgasbloggen.se
0701 40 92 00
Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.
Vore intressant att höra på vilken teknisk nivå det ligger TRL ?
Gällande waste 2 hydrogen?