Nu är de här i snabb takt: massiva investeringar – inte bara i produktionen av e-metanol och andra nya bränslen som behövs för den stora klimatomställningen, utan också i de pipelines och ledningar som krävs för att transportera energin till fartyg, flygplatser, hushåll och industrier.
Den ökande efterfrågan på hållbara och miljövänliga bränslen har lett till att företag och länder världen över satsar stort på att utveckla och producera e-metanol och andra alternativa energikällor. Dessa bränslen är avgörande för att minska klimatpåverkan och främja en hållbar framtid.
Läs mer: E-metanol – För lagring och som bränsle
För att säkerställa att dessa nya bränslen når de ställen där de behövs som mest, investeras det också kraftigt i pipelines och ledningssystem. Dessa infrastrukturer är nödvändiga för att effektivt distribuera energin till fartyg, flygplatser, hushåll och industrier över hela världen.
Läs mer: Vätgas – Vad är och hur fungerar det?
Läs mer: Grön vätgas: Framtidens hållbara energibärare
Dessa storsatsningar är tecken på att klimatomställningen är i full gång och att både offentliga och privata aktörer engagerar sig för att nå de klimatmål som världen har satt upp. Tillsammans arbetar vi mot en mer hållbar framtid och tar viktiga steg för att minska vår påverkan på klimatet.
Den snabba utvecklingen av dessa projekt vittnar om en stark vilja att bekämpa klimatförändringarna och skapa en hållbar energiförsörjning för alla. För att lyckas med detta behöver vi fortsätta investera i forskning och utveckling av nya tekniker, samt samarbeta på global nivå för att säkerställa att vi kan möta de utmaningar som klimatförändringarna innebär.
Lyssna här
Eller gå direkt till avsnittet på SR:s hemsida.
Medverkande i programmet
Medverkande:
Hans Kreisel, vd för Nordion
David Kilberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen
Göran Lindbergh, professor i elektrokemi på KTH
Peter Enå – vice vd Inlandsbanan
Claes Fredriksson – VD Liquid wind
Rickard Pellny – strateg på infrastruktur Övik energi
Magnus Svensson – inköp- och logistikdirektör SCA
Cathrine Essén – kapten MV Ortviken
Frans Timmermans, EU:s klimatkommissionär
Källa: SR