Stålföretaget H2 Green Steel bygger jätteanläggning för elektrolys i Boden. Detta strategiska beslut omfattar en överenskommelse med Thyssenkrupp Nucera, ett tyskt företag, för etablering av en av världens mest omfattande anläggningar för elektrolys.
Syftet med H2 Green Steels manöver är att främja tillverkningen av fossiltfritt stål vid en splitterny stålproduktionsanläggning i Boden, vilken är avsedd att vara i full drift om ett fåtal år. Processen involverar produktionen av järnsvamp genom användning av vätegas, varvid elektrolysanläggningen spelar en avgörande roll. Inom denna anläggning kommer vatten att delas in i just väte och syre, drivet av elektricitet.
Läs mer: Elektrolysörer – Allt du behöver veta!
Läs mer: Elektrolys för vätgasproduktion
”När vi startar produktionen i slutet av 2025 kommer det att vara en av världens om inte världens största gröna vätgasproduktionsanläggningar. Vi kommer att använda all den här vätgasen till eget bruk”, säger vd:n Henrik Henriksson till TT.
”Det är ett gigantiskt kontrakt för oss men även för Thyssenkrupp Nucera. Det är tyvärr så att det pratas mycket om stora gröna vätgasprojekt men det är inte så många som går hela vägen till att man lägger en beställning och startar en produktion”
”Det här är den mest effektiva anläggningen som du kan skaffa på marknaden så den har hög verkningsgrad. Genom mjukvaran kommer den att förbättras och bli bättre och bättre för varje år”, säger Henrik Henriksson.
Läs mer: Grön vätgas: Framtidens hållbara energibärare
Läs mer: Vätgas – Vad är och hur fungerar det?
Produktionsupptakt för stålproduktionsanläggningen är 2025. H2 Green Steel framträder nu som en bland flera andra spridda över hela Europa, alla med ambitionen att främja skapandet av grönt stål. Även om detta innebär en tävling mot många konkurrenter, så har de ekonomiska villkoren omfattande och har gigantisk potential.
”Vårt projekt i grund och botten är ett hållbart och grönt projekt. Det ger väldigt goda förutsättningar både inför banker och för investerare. Dessutom har energikrisen på grund av kriget liksom inflationen gjort att intresset för grönt stål i stället för brunt stål har förstärkts. Vi känner oss trygga men det är lite av en paradox, vårt case har nästan blivit starkare”, säger Henrik Henriksson.