Nordion och andra bolag är redo att investera massiva 240 miljarder kronor i vätgasinfrastruktur, vilket anses vara avgörande för att uppfylla Sveriges energibehov inom industrin. Men dessa planer riskerar att stoppas på grund av brist på lagstiftning och politiska beslut.
Läs mer: Vätgas – Vad är och hur fungerar det?
Hans Kreisel, VD för Nordion, understryker behovet av snabba åtgärder från regeringen. Han anmärker att trots behovet av snabb och storskalig utbyggnad av vätgasinfrastruktur för att Sverige ska kunna uppnå sina klimatmål och tillgodose det enorma behovet av fossilfri energi, saknas fortfarande nödvändiga regelverk och ramvillkor. Utan dessa, menar Kreisel, kan inte utbyggnaden påbörjas.
Svenska kraftnät varnar även för att bristen på elektricitet utgör ett allvarligt hot mot de energikrävande industriprojekt som planeras för över 1 000 miljarder kronor, inklusive fossilfritt stål i norra Sverige. Kreisel samtycker och tillägger att Nordion Energis planer på att bygga ny vätgasinfrastruktur i norra Sverige kan vara en kritisk del av lösningen.
Enligt Kreisel kräver många av de stora planerade industriprojekten i Sverige enorma mängder fossilfri energi i form av grön vätgas. Han hävdar att det är mycket billigare och snabbare att bygga nedgrävda rörledningar för vätgas än att transportera motsvarande mängd energi genom nya elnät.
Läs mer: Elektrolys för vätgasproduktion
Läs mer: Elektrolysörer – Allt du behöver veta!
Nordion Energi, som äger det svenska naturgasnätet, är nu involverad i två olika gränsöverskridande stora projekt. Ett av dem är Nordic Hydrogen Route, ett initiativ lanserat tillsammans med det finska statliga Gasgrid Finland. Planen är att bygga ett nätverk av rörledningar och anläggningar för transport och lagring av vätgas på både svenska och finska sidan av Bottenviken.
Krävs det en snabb och kraftfull handling från regeringen, kommer det att bli möjligt för Nordion och andra företag att göra nödvändiga investeringar och påbörja arbetet med att bygga upp vätgasinfrastrukturen som är avgörande för Sveriges industriella energibehov och klimatmål. Sverige står inför en tuff utmaning, men möjligheterna att gå över till ren energi och främja hållbarhet är också enorma. Det är dags för regeringen att agera och tillhandahålla nödvändiga regler och ramvillkor.
”Anledningen är att Sverige tyvärr ligger efter. För att kunna fatta beslut om så här stora infrastrukturinvesteringar krävs tydliga statliga besked och en reglering som både vi och alla andra berörda kan förhålla oss till”, säger Hans Kreisel.
Läs hela artikeln i Dagens industri.
Magnus Thulin
Grundare och Publisher, Vätgasbloggen
magnus@vatgasbloggen.se
0701 40 92 00
Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.