ABB samarbetar med Lhyfe och Skyborn för att tillsammans förverkliga och optimera SoutH2Port, ett av Europas mest ambitiösa gröna vätgasprojekt. Samarbetet syftar till att integrera havsbaserad vindkraft med produktionen av grön vätgas inom energisystemet.
Snabbfakta:
Kapacitet: 600 MW
Vätgaspotential: 88000 ton per år
Plats: Söderhamn
Storskalig grön vätgasproduktion i Söderhamn
Anläggningen i Söderhamn för grön och förnybar vätgas, som drivs av Skyborns planerade havsbaserade vindkraftspark, kommer att producera cirka 240 ton vätgas per dag. ABB kommer att bistå med viktig expertis för att optimera integreringen av vätgas- och elproduktion i hela ekosystemet, inklusive automation, elektriska och digitala tekniker.
Läs mer: Vätgas – Vad är och hur fungerar det?
ABB:s roll i SoutH2Port-projektet
Som en del av projektet som undertecknats av företagen kommer ABB att bistå med viktig expertis för att optimera integreringen av vätgas- och elproduktion i hela ekosystemet. Detta inkluderar automation, elektriska och digitala tekniker samt att driva på utvecklingen av skalbara, kommersiellt gångbara energiomställningsprojekt i och runt om regionen. Syftet är att utforska möjligheterna att kombinera Power-to-X-konverteringstekniker som omvandlar förnybart framställd elektricitet till koldioxidneutrala energibärare, såsom vätgas, och lagrar energin för senare bruk.
Läs mer: Vad är Power-to-X?
Nya möjligheter för Power-to-X-lösningar
Genom att kombinera expertisen och lösningarna från ABB, Lhyfe och Skyborn öppnas nya möjligheter för Power-to-X-lösningar kopplade till storskalig produktion av grön vätgas. Detta kommer att bidra till kostnadseffektiv och säker expansion av grön vätgasproduktion och stötta utfasningen av fossila bränslen i det svenska energisystemet.
SoutH2Port bidrar till ett fossilfritt Sverige
Den nya anläggningen kommer att stötta utfasningen av fossila bränslen i det svenska energisystemet, antingen direkt med vätgasleveranser eller genom ytterligare produktion längre ned i kedjan med raffinerade bränslen som metanol, hållbart flygbränsle eller ammoniak. Detta bidrar till myndigheternas planer på att göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland per 2045. SoutH2Port-projektet kommer också att öka attraktionskraften och konkurrenskraften i regionen och lokalsamhället genom att skapa nya arbetstillfällen och affärsmöjligheter.
Läs mer: E-metanol – För lagring och som bränsle
ABB, Lhyfe och Skyborn: En stark kombination för energiomställning
Samarbetet mellan ABB, Lhyfe och Skyborn innebär en stark kombination av expertis och resurser som kommer att driva på utvecklingen av innovativa och hållbara energilösningar. Tillsammans kommer dessa företag att arbeta för att öka tillgången på grön och förnybar vätgas, vilket kommer att vara avgörande för att minska koldioxidutsläppen och uppnå globala klimatmål.
Lhyfe: En ledande aktör inom grön och vätgasproduktion
Lhyfe är en europeisk koncern som är engagerade i energiomställningen och producerar vätgas. Företaget har redan uppnått flera framgångar, inklusive att inviga världens första gröna vätgasanläggning i industriell skala kopplad till en vindkraftpark samt det första pilotprojektet i världen med en havsbaserad grön vätgasanläggning.
Läs mer: Grön vätgas: Framtidens hållbara energibärare
Skyborn: En pionjär inom havsbaserad vindkraft
Skyborn är en ledande utvecklare inom havsbaserad vindkraft och har över 20 års erfarenhet och dokumenterade resultat av cirka 7 GW som byggts, godkänts eller är under inköp runt om i världen. Företagets portfölj innefattar en global portfölj på över 30 GW i olika utvecklingsstadier.
Framtidsutsikter för gröna vätgasprojekt
Samarbetet mellan ABB, Lhyfe och Skyborn i SoutH2Port-projektet är ett tydligt exempel på hur företag kan arbeta tillsammans för att skapa innovativa och hållbara energilösningar som bidrar till energiomställningen. Genom att fortsätta utveckla och förverkliga liknande projekt kommer företag, myndigheter och samhällen att kunna minska sina koldioxidutsläpp och arbeta mot en mer hållbar och resurseffektiv framtid.
Källa: ABB