Gigantisk marknad att exportera grön vätgas till Tyskland

Gigantisk marknad att exportera grön vätgas till Tyskland

Vätgasens betydelse som energibärare i framtiden omtalas flitigt. Vätgastekniken spelar en avgörande roll i Tysklands energiomställning (Energiewende) och skapar många möjligheter till samarbete mellan tyska och svenska företag.

Eftersom den tyska regeringen har lanserat en vätgasstrategi som omfattar 9 miljarder euro, ökar intresset för vätgas i Tyskland. Som en följd av detta växer också potentialen för affärsmöjligheter kring vätgas som energibärare. På EU-nivå är vätgas en del av den gröna given, och snart kommer Sverige att presentera sin nationella vätgasstrategi.

Läs mer: Vätgas – Vad är och hur fungerar det?

Läs mer: Grön vätgas: Framtidens hållbara energibärare

Enligt Andreas Kuhlmann (VD för Deutsche Energie-Agentur) har Sverige goda förutsättningar att producera grön vätgas. En ambitiös miljöpolitik och nödvändig kunskap inom cleantech-området möjliggör användning i olika system. Exempelvis kan vätgas användas inom stålindustrin och luftfartssektorn. Särskilt stor samarbetspotential finns inom energiområdet.

Tyskland Kan endast producera 30% grön vätgas själva

Tyskland kommer endast att kunna producera tillräckligt med grön vätgas för att täcka 30% av sina behov, så de återstående 70% måste importeras, enligt Robert Habeck, den gröna vicekanslern som också fungerar som minister för ekonomiska frågor och klimatåtgärder. I mars rapporterade Hydrogen Insight att ett läckt utkast till en ny uppdatering av Tysklands nationella vätestrategi avslöjade att landet skulle behöva importera 50-70% av sitt gröna vätgas. ”Vi behöver internationella partners,” sa Habeck i Berlin på måndagen, enligt Reuters, och förklarade varför han hade skrivit under så många samförståndsavtal med andra länder om väteimport.

Tyskland planerar att använda grön vätgas för att säkerställa varierande förnybara energikällor och för att få bort skadliga utsläpp från sina tunga industrier, såsom stål. Som en del av sina planer siktar Tyskland även på att bygga flera väte- och ammoniakterminaler längs sin nordvästkust för att underlätta storskalig import.

Sverige har flera framstående företag inom vätgasområdet och fler ploppar upp hela tiden. Marknaden är stor i Sverige och gigantisk inom EU.

Källor: Tysk-Svenska Handelskammaren, Hydrogeninsight

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.