Wallenbergarna investerar för att utveckla vätgasmackar

Wallenbergarnas FAM investerar i Qarlbo Energy för att utveckla vätgasmackar i Sverige

Wallenberg-familjens onoterade investmentbolag FAM har nyligen förvärvat 25 procent av EQT-grundaren Conni Jonssons energibolag Qarlbo Energy. Detta bolag är moderbolag till REH2, som har planer på att bygga 24 vätgasmackar runt om i Sverige. Priset för investeringen uppgår till över 60 miljoner kronor, vilket ger Qarlbo Energy en värdering i paritet med Conni Jonssons investeringar.

FAMs investering i Qarlbo Energy:

I november föregående år betalade FAM 63,5 miljoner kronor för 25 procent av Qarlbo Energy, som äger majoriteten av vätgasbolaget REH2. REH2 avser, enligt tidigare rapporter från Dagens Industri, att investera cirka en halv miljard kronor för att etablera 24 vätgasmackar i Sverige. Projektet finansieras till stor del av statliga medel genom det så kallade Klimatklivet, som bidrar med nästan 15 miljoner kronor för varje mack.

Vätgasmackarnas finansiering och tidplan:

Klimatklivet står för majoriteten av finansieringen, med ett totalt bidrag på över 350 miljoner kronor. Pengarna betalas ut per mack när de är färdigställda, under förutsättning att projektet följer den fastställda tidplanen. Enligt denna plan ska de första nio mackarna vara klara i slutet av nästa år, medan resten ska vara färdiga under 2025.

Läs mer: Vätgas – Vad är och hur fungerar det?

Läs mer: Grön vätgas: Framtidens hållbara energibärare

Läs mer: Vätgasmackar i Sverige (karta)

Läs mer: Vätgasbil – Information och exempel på bilarna

Qarlbo Energys framtidsplaner och värdering:

Qarlbo Energy, som aktivt söker fler projekt med positiva miljöeffekter, värderas nu till 254 miljoner kronor inklusive FAMs investering. Detta är i linje med de 161 miljoner kronor Qarlbo har satsat i REH2 och de 40 miljoner kronor som investerats i ett konsultbolag inför REH2-projektet.

Ledningsförändringar i Qarlbo Energy:

FAMs verkställande direktör Håkan Buskhe anslöt till Qarlbo Energys styrelse strax före jul. I början av februari tog den före detta finansministern och nuvarande EQT-rådgivaren Pär Nuder över ordförandeposten.

Källa: https://www.di.se/nyheter/fam-investerar-60-miljoner-i-conni-jonssons-vatgasbolag/

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.