En av världens största biltillverkare testar prototyper från Smoltek Hydrogen

En av världens största biltillverkare testar prototyper från Smoltek Hydrogen

Smoltek Nanotech Holding AB meddelar att en av världens största biltillverkare testar prototyper från deras dotterbolag Smoltek Hydrogen. Dessa prototyper kan minska användningen av iridium i elektrolysörceller med 95%, vilket är viktigt för att kunna producera fossilfri vätgas i stor skala.

Smoltek Hydrogen har utvecklat ett nytt material som drar ner på iridium i elektrolysörceller. En stor biltillverkare har därför bett om att få testa detta material. Prototyperna, som anpassats för tillverkaren, har nu börjat testas i deras laboratorium.

Ellinor Ehrnberg, VD för Smoltek Hydrogen, säger att prototyperna är täckta med platina och iridium enligt beställarens önskemål. Hon tror att om testerna går bra kan det leda till ett större projekt med biltillverkaren som vill använda tekniken i både bränsleceller och elektrolysörer.

Prototyperna använder Smolteks unika teknik med kolnanofibrer för att minska mängden iridium i elektroderna från 2,0 mg till 0,1 mg iridium per cm2. Tidigare tester har redan visat att materialet fungerar bra med 0,2 mg iridium per cm2. Smoltek presenterade tekniken förra hösten och ska snart visa upp uppdaterade resultat i San Francisco.


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.