Hynion planerar ny vätgasmack i Göteborg

Hynion planerar ny vätgasmack i Göteborg

Hynion Sverige AB och Göteborg Energi AB har nyligen undertecknat ett markavtal i Gullbergsvass i Göteborg. Detta avtal markerar Hynions planer på att inrätta en vätgasmack på platsen, med ett ekonomiskt stöd från EU inom ramen för projektet Greater4H. Dessutom finns det en möjlighet för Hynion att expandera sin verksamhet genom att upprätta en lokal vätgasproduktion på samma plats.

Läs mer: Elektrolysörer – Allt du behöver veta!

Läs mer: Elektrolys för vätgasproduktion

”Vi är jätteglada att vi nu har tecknat det tredje attraktiva markavtalet på kort tid. Det här är ett otroligt bra läge och vi ser fram emot att kunna växla upp vår vätgasdistribution i Göteborgsregionen för nollutsläpp även för den tunga trafiken. Vi har redan en station i Göteborg och har tankningsavtal med Renova, som har varit delaktiga i processen och supportat projektet, och läget ger förutsättningar för en rejäl ökning av affärsvolymen”, säger Slavica Djuric, VD för Hynion Sverige AB och t.f. VD Hynion AS.

EU-stöd till Greater4H-projektet

I september 2022 godkände EU en finansiering på 12,4 miljoner euro (140 miljoner kronor) till Greater4H-projektet, som omfattar etableringen av tolv vätgastankstationer längs sträckan mellan Hamburg och Oslo. Hynion Sverige spelar en aktiv roll i detta projekt, med planer på att bygga två stora vätgastankstationer, en av dessa kommer att finnas i Göteborg. För sina ansträngningar har Hynion Sverige mottagit ett EU-bidrag på 2,4 miljoner euro (27 miljoner kronor).

Läs mer: Grön vätgas: Framtidens hållbara energibärare

Framtida kapacitet och avsedd användning

Dessa stationer, när de är fullt fungerande, kommer att ha en kapacitet att leverera 1500 kg vätgas dagligen. De kommer att vara skräddarsydda för att möta behoven hos tunga fordon och planeras vara färdigställda under 2024.

”För H2X är det helt avgörande att en vätgastankstation med hög kapacitet kommer på plats i Göteborg, eftersom vi har order på kommersiella vätgasfordon i regionen. Det kommer naturligtvis att resultera i att flera fordonsaktörer påbörjar övergången till vätgas som bränsle,” säger Peter Westh, VD H2X Gothenburg AB och Head of northern Europe H2X.

Placering och Anslutning

Markområdet där denna framtida vätgastankstation kommer att placeras är centralt beläget där det tidigare landmärket Gasklockan en gång stod. Med direkt tillgång till Europavägar E6, E45, E20 och Riksväg 40, erbjuder placeringen av denna tankstation en utmärkt position både för lokal och långväga trafik. Nu startar arbete med att söka bygglov och andra nödvändiga tillstånd.

”Det är mycket glädjande att Hynion skall etablera en stor vätgastankstation i Göteborg. Renova har ju redan etablerat de första vätgasdrivna sopbilarna, och kommer att upphandla många fler, så den ökade tankningskapaciteten är absolut nödvändig”, säger Hans Zackrisson, f.d. utvecklingschef Renova AB.

Källa: Hynion

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.