På besök under invigningen av vätgasmacken i Älghult

På besök under invigningen av vätgasmacken i Älghult

Det var en molnig dag i Älghult när Vätgasbloggen anlände för att bevittna invigningen av den nya vätgasstationen, ett gemensamt projekt mellan Metacon och Uppvidinge vätgas. Detta initiativ markerar ett viktigt steg framåt för hållbar mobilitet och grön energi i regionen, men även i Sverige.

Området kring eventet fylldes med intresserade besökare, branschexperter och lokalbefolkning som alla var nyfikna på den senaste tekniken och potentialen för vätgas som en ren energibärare.

I samband med eventet presenterades processen för att producera grön vätgas. Vätgasbloggen filmande givetvis detta unika ögonblick! Filmen började med en förklaring av varför vätgas spelar en så viktig roll i övergången till en hållbar energiframtid. Därefter dyktes det ner i tekniken bakom produktionen av grön vätgas.

Med hjälp av elektrolys delas vatten (H2O) upp i syre och väte. För att detta ska betraktas som ”grön” vätgas, måste elektriciteten som används i denna process komma från förnybara källor, såsom vind, sol eller vattenkraft. Den renade vätgasen kan sedan lagras och användas vid behov, antingen för att driva vätgasfordon eller sälja vidare till industrin.

Metacon och Uppvidinge vätgas tog med besökarna på en guidad tur med buss där vi först besökte produktionsanläggningen, därefter mellanlagringen och slutligen själva vätgasmacken.

Invigningen av Metacons och Uppvidinge vätgasstation är en påminnelse om de framsteg som görs för att göra Sverige och världen grönare. Med sådana initiativ och en växande medvetenhet om vätgasens potential kan vi verkligen hoppas på en mer hållbar framtid.

Missade du eventet? I videon får du chansen att uppleva det vi gäster fick uppleva under den guidade turen! Stort tack till Jonas och Kristian från Metacon som beskrev processen!


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

1 reaktion på ”På besök under invigningen av vätgasmacken i Älghult”

  1. Hej Magnus,

    spännande att se din film från invigningen i Älghult. Jag blev lite konfunderad över hur transporten från elektrolysören till tankstationen går till i verkligheten? Här visades ju ett vanligt MEG 20-fotsväxelflak som påstods kunna fyllas med 314 kg…
    ett sådant vätgasflak har ju normalt en geometrisk lagringsvolym på strax under 20kbm om kompositflaskor och c:a halva om stålflaskor. Givet att trycket är 30 bar efter elektrolysen borde flaket alltså vara fylld med c:a 45 kg vätgas. Vidare kan vätgasflak inte tömmas helt utan beroende på tillverkare bör det inte tömmas mer än säg till 15 bar.
    Har jag missförstått något här eller är det så att varje flaktransport i själva verket bara ger dryga 20 kg vätgas som kan komprimeras för tankning? Jag får inte ihop hur det kan bli vettigt att transportera detta när varje flaktransport går på säg minst 2000 kr och därmed 100 kr per kg vätgas utan att någon annnan kostnad är tagen? Borde inte det vara rimligare med en kabel från vindkraftverket till tankstationen och placera elektrolysören där?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.