RES och Nordion Energi har ingått ett samförståndsavtal för vätgasledning

RES och Nordion Energi har ingått ett samförståndsavtal för vätgasledning

RES och Nordion Energi har ingått ett samförståndsavtal (MoU). Målet är att gemensamt utföra en inledande studie för att bedöma möjligheterna för utveckling, byggnation och hantering av en ledning sträckandes från Alby och Ljungaverk till Sundsvall – detta för att underlätta transporten av grön vätgas genom Sverige.

Läs mer: Grön vätgas: Framtidens hållbara energibärare

Läs mer: Vätgas – Vad är och hur fungerar det?

Detta MoU markerar början på ett fruktbart samarbete mellan RES, den största oberoende aktören på världsscenen för förnybar energi, och Nordion Energi, en framstående skapare av infrastruktur och leverantör av klimatneutral gas. Den preliminära studien syftar till att undersöka möjligheterna för en potentiell vätgasledning från Alby och Ljungaverk, där RES för tillfället har pågående utveckling av två omfattande vätgasanläggningar, till Sundsvall.

Läs mer: Elektrolys för vätgasproduktion

Läs mer: Elektrolysörer – Allt du behöver veta!

”Grön vätgas är en nyckelfaktor för att möjliggöra industrins energiomställning. RES utvecklar två anläggningar i Ånge kommun, i Alby och Ljungaverk, som årligen kommer att producera 100 000 ton grön vätgas till olika mottagare. Tillsammans med Nordion Energi initierar vi nu en förstudie för att undersöka möjligheten att transportera vätgas. Vi är stolta och glada över att arbeta med Nordion Energi i det här projektet och möjliggöra nödvändig infrastruktur för att accelerera införandet av grön vätgas som en nyckelspelare i den nordiska energimixen”, säger Alexandra Angelbratt, Head of Hydrogen på RES.

”Nordion Energi deltar i flera storskaliga vätgasinfrastrukturprojekt i de norra delarna av Sverige. En ökad användning av vätgas kommer att vara avgörande för omställningen mot en grön industri och en hållbar transportsektor – men idag saknar Sverige den infrastruktur som behövs. Våra ledningar är nedgrävda under mark och har därför minimal påverkan på naturen. Gasen kan antingen användas omedelbart eller lagras för senare bruk. Ånge kommun är perfekt beläget nära Sundsvall och Östersjön där många industrier finns. Vi är mycket glada över att arbeta tillsammans med RES, ett väletablerat bolag inom förnybar energi i regionen, med ett gemensamt och tydligt mål om att öka produktionen av grön vätgas i energimixen.”, säger Björn Santana Arvidsson, Head of Hydrogen på Nordion Energi

Läs hela pressmeddelandet här.


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.