Skövde Energi har ansökt om investeringsstöd från Klimatklivet för att producera grön vätgas

Skövde Energi har ansökt om investeringsstöd från Klimatklivet för att producera grön vätgas

Skövde Energi har ansökt om investeringsstöd från Klimatklivet för att producera grön vätgas i Skövde. Företagets vd, Sammy Tanhua, betonar vikten av satsningen för den gröna omställningen och för att säkra arbetstillfällen i Skaraborg. Projektet inkluderar produktion, distribution och lagring av vätgas och det första steget är en 5 MW elektrolysör med en planerad produktionsvolym på 775 352 kg vätgas per år. Vätgasen kommer att produceras med förnybar el enligt ett PPA som uppfyller kriterierna för förnybar vätgas.

”Vi vill vara en drivkraft för den gröna omställningen. Att satsa på vätgas är en viktig del för att säkra arbetstillfällen i Skaraborg och att nå vårt mål om ett fossilfritt Skövde” säger Sammy Tanhua, vd för Skövde Energi.

”Var femte person inom industrin i Sverige arbetar i ett företag i Västra Götaland. Vår regions fortsatta utveckling är avgörande för hela Sverige. Nu har vi möjligheten att stärka konkurrenskraften genom att satsa på omställningen av energisystemet med vätgas” säger Katarina Jonsson, styrelseordförande för Skövde Energi.

Besked om ansökan väntas hösten 2024. Klimatklivet stöder investeringar som minskar växthusgasutsläpp och möjliggör satsningar på fossilfri framtidsteknik, delfinansierat av EUs återhämtningsfond, NextGenerationEU.

Läs PM här.


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.