Stor internationell vätgassatsning i Trelleborg

Stor internationell vätgassatsning i Trelleborg

Amerikanska Fiba Technologies AB planerar en långsiktig investering i Trelleborg, vilket kan resultera i över 100 nya arbetstillfällen. Företaget fokuserar på tillväxten av vätgas och dess användning som bränsle i Europa och globalt. Trelleborgs strategiska läge, engagemang för vätgas och infrastruktur var avgörande för företagets beslut. Fiba Technologies tillverkar trycktankar för lagring och distribution av gas och kommer att fördubbla sin produktion med denna nya etablering.

Trelleborgs kommunstyrelsens ordförande, Ann Kajson Carlqvist, och chefen för näringslivsavdelningen, Zouhair Arabi-Eter, uttryckte sin entusiasm över beslutet. Investeringen stöds också av Trelleborgs Energi, Business Sweden och Invest in Skåne.

Fiba Technologies, som grundades i USA 1958, har ett långsiktigt mål att investera 30 miljoner dollar och skapa cirka 100 arbetstillfällen i Trelleborg över en period av fem till tio år. Under 2023 planerar de att investera 10 miljoner dollar i ny utrustning. Etableringen i Trelleborg ses som en bekräftelse på Sveriges attraktionskraft för internationella företag och dess engagemang i den gröna vätgasomställningen.

Läs mer: Vätgas – Vad är och hur fungerar det?

Läs mer: Grön vätgas: Framtidens hållbara energibärare

”Vår strategi för detta projekt fokuserar på tillväxten av vätgas i bränsleanvändningar i hela Europa och världen. Fabriken i Trelleborg kommer att specialisera sig på tillverkning av utrustning som används för att lagra och transportera högtrycksvätgas. Vi tror att Europa, och specifikt Sverige, är en utmärkt plats för att delta i den växande vätgasekonomin”, säger John Finn, vice president of operations at finance på Fiba Technologies AB.

”Vi välkomnar Fiba Technologies till Trelleborg! Det är en etablering som inte bara stärker vårt näringsliv och skapar nya jobb, utan även går helt i linje med vårt arbete för en hållbar utveckling av kommunen och vår satsning på vätgas”, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun.

”Vi är otroligt stolta och glada över att Fiba Technologies har valt Trelleborg som platsen för sin nya tillverkningsanläggning. Det är en kraftfull indikation på vår stads attraktionskraft som en strategisk destination för internationella företag inom alternativa bränslen och avancerad tillverkning”, säger Zouhair Arabi-Eter, chef för näringslivsavdelningen i Trelleborgs kommun.

”Det är glädjande att se att vi i Trelleborg kan få ta del av den konkreta utveckling i form av arbetstillfällen och intäkter som vätgasmarknaden medfört i Europa. Att satsa på en ny marknad kan ses som riskabelt, men det innebär också stora möjligheter och kan locka än fler aktörer till vår kommun. Vi behöver fler nyetableringar som medför värde, inte bara till kommunen utan också till klimatomställningen”, säger Magnus Sahlin, vd för Trelleborgs Energi.

”Som regional investeringsfrämjande organisation har vi hjälpt Fiba Technologies med informationsunderlag, statistik och data för att underlätta i beslutsprocessen. Vi kopplade också ihop dem med vårt nätverk av lokala företag och organisationer”, säger Jonathan Herrlin, affärsutvecklare på Invest in Skåne.

”Det är glädjande med ytterligare en stor viktig nyetablering och investering till Sverige. Detta visar på Sveriges förmåga att attrahera viktiga gröna framtidsinvesteringar. Som del av den gröna omställningen som Europa går igenom blir Fiba Technologies investering i Sverige strategisk. Trelleborg får nu en ny investering som leder till jobb, tillväxt och bidrar till klimatomställningen”, säger Tone Riise Åberg, projektansvarig på Business Sweden.

Källa: https://www.trelleborg.se/nyheter/internationellt-bolag-etablerar-sig-i-trelleborg-kan-ge-100-nya-jobb/


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.