En ny rapport visar att Sverige har god potential för att producera vätgas och elektrobränslen. Med rätt strategier och stöd kan landet spela en viktig roll i den globala övergången till förnybar energi. Studien, genomförd av IVL Svenska Miljöinstitutet, visar att efterfrågan på vätgas och elektrobränslen, särskilt inom transport-, grönt stål– och kemikalieindustrin, förväntas öka.
Scenarier pekar på att efterfrågan på vätgas i Sverige kan överstiga produktionskapaciteten fram till 2035, men att landet kan bli en nettoexportör 2045. För att uppnå denna potential betonas behovet av förbättrad infrastruktur, inklusive gasledningar och elförsörjning, samt tydligare politiska incitament.
Trots dessa utmaningar har Sverige en fördelaktig mix av energikällor, vilket möjliggör vätgasproduktion med liten klimatpåverkan. Fortsatt forskning och samarbete inom området krävs för att främja utvecklingen och realisera Sveriges potential.
– Med rätt strategier och stöd kan Sverige ta en framträdande roll i den globala övergången till förnybar energi med hjälp av vätgas och elektrobränslen, men denna utveckling beror på hur vi prioriterar resurserna som behövs i klimatomställningen och det är en fråga som vi måste fortsätta diskutera, säger Mirjam Särnbratt, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet och författare till rapporten.
– Fortsatt forskning på området bör fokusera på vilka politiska incitament som behövs för att främja utvecklingen. Det behövs också teknikutveckling och samarbete för att realisera den potential som Sveriges har på det här området, säger Marika Olsson på IVL, författare till rapporten.
Läs hela rapporten från IVL SVENSKA MILJÖINSTITUTET och Energiforsk här
Magnus Thulin
Grundare och Publisher, Vätgasbloggen
magnus@vatgasbloggen.se
0701 40 92 00
Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.
Vad kostar vätgas i Sverige?