Stor satsning på vätgasmackar i Sverige

Klart! Stor satsning på vätgasmackar i Sverige

Inom kort blir det smidigare att använda vätgasdrivna fordon i Sverige. Landet planerar att bygga vätgasstationer kring större städer och var 20:e mil längs huvudvägarna. – Överenskommelsen sänder en klar signal till medborgarna och övriga intressenter, menar Andreas Carlson, Sveriges infrastrukturminister.

Ett färskt EU-avtal innebär att infrastrukturen för bilar och tunga fordon som drivs med vätgas kommer att förbättras markant. Samtliga EU-länder, däribland Sverige, har enats om att vätgasstationer skall uppföras kring större städer och var 20:e mil längs viktigare vägar. Förordningen har godkänts av EU:s ministerråd och Europaparlamentet, och senast 2030 skall samtliga stationer vara i drift.

Läs mer: Vätgas – Vad är och hur fungerar det?

Läs mer: Är vätgas farligt?

Den nya EU-förordningen underlättar användningen av vätgasdrivna bilar för dem som föredrar det framför batteridrivna elbilar. Stationerna kommer även att betjäna tung trafik, såsom lastbilar och bussar, där vätgas förväntas spela en betydande roll i framtiden. Medlemsländerna måste nu utforma en plan för utbyggnaden av vätgastankstationer senast 2027.

Läs mer: Här hittar du din närmaste vätgasmack

Läs mer: Grön vätgas: Framtidens hållbara energibärare

EU:s överenskommelse innebär även att det ska finnas supersnabbladdare, med en minsta effekt på 350 kW, som kan betjäna både lastbilar och personbilar var sjätte mil längs alla större vägar. – Överenskommelsen sänder en tydlig signal till medborgare och övriga intressenter om att användarvänlig laddinfrastruktur samt tankstationer för alternativa bränslen, såsom vätgas, kommer att installeras över hela EU, uttalar Andreas Carlson, Sveriges infrastrukturminister, på Consilium Europa.

Läs mer: Vätgasbil – Information och exempel på bilarna

Källa: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2023/03/28/alternative-fuel-infrastructure-provisional-agreement-for-more-recharging-and-refuelling-stations-across-europe/

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.