SVT rapporterar om vätgaspipeline runt Bottenviken

SVT rapporterar om vätgaspipeline runt Bottenviken

En utredning om en vätgaspipeline kring Bottenviken ska nu påbörjas. RISE tillsammans med Luleå tekniska universitet har erhållit statlig finansiering för detta, med stöd från stora företag som H2 Green Steel, LKAB, SSAB och Svenska Kraftnät.

Johan Sandstedt från RISE jämför projektets betydelse med den tid då järnvägarna byggdes.

För att utforska hur en vätgaspipeline kring Bottenviken kan integreras med det norra Skandinaviens och Finlands elsystem, har RISE och Luleå tekniska universitet mottagit fyra miljoner kronor från Vinnova. Samtidigt kommer det finska forskningsinstitutet VTT att genomföra en liknande studie.

Projektet har stöd från cirka 20 svenska företag som är intresserade av vätgas, inklusive flera elbolag och Region Norrbotten. Johan Sandstedt från RISE ser fram emot studien, särskilt med tanke på den breda grupp av aktörer som är involverade.

En av de centrala punkterna i utredningen är att utforska hur vätgasinfrastrukturen kan integreras med elsystemet och var vätgasen kan lagras. Resultaten av utredningen förväntas under tidig höst, där olika alternativ och potentiella rutter kommer att övervägas.

Även om detta projekt är av stor betydelse, påpekar Johan Sandstedt att det fortfarande finns mycket att utforska och att processen behöver gå fort med tanke på projektets omfattning.

Se inslaget här.


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.