Luleå tekniska universitet utökar sitt engagemang i vätgas

Luleå tekniska universitet utökar sitt engagemang i vätgas

Lyssna på inläst artikel.

Luleå tekniska universitet står i spetsen för två av de fem nyligen godkända forskningsinitiativen om fossilfri vätgas i den nordiska energisektorn. Dessa projekt utforskar bland annat nordiska hamnstäder som centrala knutpunkter för vätgas och lösningar för de nuvarande utmaningarna med att införa vätgas i Norden. Dessa forskningsinsatser genomförs som en del av det gemensamma nordiska vätgasforskningsprogrammet, finansierat av Nordic Energy Research, med målet att främja vätgasforskning till nytta för hela Norden. Svenska deltagare får sin finansiering från Energimyndigheten.

”Vi är mycket angelägna att komma i gång med dessa projekt. Tillsammans med våra partners vill vi bidra med kraftigt ökade kunskaper om bland annat säkerhetsfrågor, bergrumslagring, affärsupplägg för energiförsörjning samt hur tillståndsprocesser för vätgas kan effektiviseras. Att nyttan ska spridas direkt till relevanta aktörer i hela Norden och även inkludera utbyte med våra olika myndigheter, känns extra roligt och viktigt”, säger Cecilia Wallmark, verksamhetsledare för vätgasinitiativet CH2ESS vid Luleå tekniska universitet.

Källa:

https://www.ltu.se/centres/CH2ESS/Nyheter/Intar-ledartrojan-for-tva-stora-nordiska-vatgasprojekt-1.231184


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.