Megasatsning på vätgas i USA

Megasatsning på vätgas i USA

Produktionen av så kallad grön vätgas växer globalt. Europa har historiskt sett varit en pionjär, men nu stimuleras produktionsökningar i USA av statliga investeringar i mångmiljardklassen – även i landets oljehuvudstäder.

Tidigare i år röstade miljonstaden Los Angeles för att konvertera stadens största naturgaskraftverk till vätgasdrift. Målet är att genomföra liknande omställningar för fler kraftverk i regionen, för att uppnå stadens ambition att ha en helt fossilfri elproduktion inom lite mer än tio år.

Läs mer: Vätgas – Vad är och hur fungerar det?

Läs mer: Är vätgas farligt?

Projekt står nu på kö för att ta del av den offentliga investeringspotten, där bland annat 8 miljarder dollar, motsvarande 82 miljarder kronor, är avsatta för att bygga regionala produktionshubbar runt om i landet. Det beräknas att ett 30-tal projekt lämnade in sina slutgiltiga ansökningar till USA:s energidepartement tidigare i april.

Detta inkluderar flera projekt i Texas, som tillsammans med Kalifornien och Louisiana är bland USA:s största vätgasproducenter idag. Bara i Houstonområdet, en traditionell knutpunkt för USA:s energiproduktion, planeras flera projekt.

Läs mer: Grön vätgas: Framtidens hållbara energibärare

Den befintliga infrastrukturen samt närheten till Houstons hamn lyfts fram som fördelar. Hamnen är den största i USA räknat i vattenburet tonnage och utgör redan en viktig kugge i landets energiförsörjning. Ett komplex av terminaler, lager och ledningar sprider sig över lite mer än 1 000 hektar.

Källa: https://www.di.se/nyheter/kapplopning-mot-gron-vatgas-i-usa/

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.