Nextera Energy planerar att investera 200 miljarder kronor i grön vätgasproduktion

Nextera Energy planerar att investera 200 miljarder kronor i grön vätgasproduktion

USA:s ledande vind- och solkraftsföretag, Nextera Energy, planerar att investera cirka 20 miljarder dollar (ungefär 200 miljarder svenska kronor) i grön vätgastillverkning. Detta för att utnyttja de gröna skattekrediterna som Vita huset erbjuder genom subventionspaketet IRA, rapporterar Wall Street Journal.

En djärv satsning på grön vätgas

Satsningen på grön vätgas beskrivs i Wall Street Journal som modig, eftersom det ännu inte har gått att bevisa att det finns ekonomiska fördelar med grön vätgas. Trots detta möjliggörs strategin av de höga vinsterna som genererats från Nexteras verksamhet, vinsterna har varit högre än företagets egna prognoser. Bolagets marknadsvärde uppgår nu till cirka 150 miljarder dollar.

Läs mer: Vätgas – Vad är och hur fungerar det?

Läs mer: Grön vätgas: Framtidens hållbara energibärare

Skattekrediter och minskade koldioxidutsläpp i fokus

Nextera Energy hoppas att IRA, som erbjuder skattekrediter för gröna energiprojekt, kombinerat med ökad efterfrågan på att minska koldioxidutsläpp, kommer att skapa både utbud och efterfrågan för grön vätgas. Det var en liknande strategi som visade sig vara framgångsrik i Nexteras satsning på grön energi genom vind- och solkraft, där skattekrediter också bidrog till att göra de storskaliga projekten lönsamma.

Grön energi som en nyckelfaktor för Nexteras framgång

Nextera Energy har redan etablerat sig som en av de största aktörerna inom vind- och solkraft, och satsningen på grön vätgasproduktion kan ytterligare stärka företagets position inom den gröna energisektorn. Genom att investera i vätgasproduktion hoppas företaget kunna dra nytta av de gröna skattekrediterna och samtidigt bidra till att minska koldioxidutsläppen.

Sammanfattning

Nextera Energy, USA:s största vind- och solkraftsbolag, avser att investera omkring 200 miljarder kronor i grön vätgastillverkning för att dra nytta av de gröna skattekrediterna som erbjuds genom subventionspaketet IRA. Trots att det ännu inte gått att bevisa ekonomiska fördelar med grön vätgas, hoppas Nextera att kombinationen av skattekrediter och ökad efterfrågan på minskade koldioxidutsläpp kommer att skapa både utbud och efterfrågan för denna nya energikälla.

Källa: WSJ

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.