Om Power-to-X med Pedro Raposo på Afry

Om Power-to-X med Pedro Raposo på Afry

I detta avsnitt träffar vi Pedro Raposo, en erfaren vätgasexpert hos Afry, i en intervju med Magnus Thulin på Vätgasbloggen. Pedro har arbetat med vätgas i Sverige i över ett decennium och har varit djupt involverad i utvecklingen av landets vätgassektor.

Lyssna i Spotify

Lyssna i Apple Podcast

En av de mest diskuterade frågorna är begreppet ”Power-to-X”. Pedro förklarar att Power-to-X är ett paraplybegrepp som hänvisar till tekniker för att omvandla el till olika former av energilagring eller energibärare. Det kan vara väte (Power-to-Gas), flytande bränslen (Power-to-Liquid) eller till och med värme (Power-to-Heat).

Pedro nämner att det finns utmaningar med Power-to-X-teknologier. En stor utmaning är att göra tekniken kostnadseffektiv. För närvarande är omvandling av el till andra energiformer en energiintensiv process. En annan utmaning är infrastruktur. För att fullt ut dra nytta av dessa tekniker behöver vi robusta och omfattande elnät som kan hantera omvandling och lagring av dessa energiformer.

Pedro berättar också om pågående projekt i Sverige. Ett sådant projekt är Liquid Wind i norra Sverige, men också det spännande projektet med Fortum i Finland.

Avsnittet med Pedro ger en spännande inblick i den nuvarande statusen och framtida potentialen för vätgas och Power-to-X teknologier i Sverige, och de utmaningar som branschen står inför. Men som Pedro påminner oss om, med rätt investeringar och politiskt stöd, kan dessa utmaningar övervinnas och vi kan flytta oss mot en mer hållbar energiframtid.

En annan utmaning som Pedro Raposo nämnar när är när det kommer till kompetens. För femton år sedan fanns det i princip ingen kompetens och personalbrist inom vätgas. Idag är detta en stor utmaning för branschen vilket gör att Afry tar hjälp av konsulter från t.ex. Spanien och Italien.


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.