vätgas pris

Priset på vätgas för att tanka bilen

Priset för vätgas kan variera mycket beroende på plats, men i genomsnitt kan det förväntas kosta konsumenten ca 90 SEK per kg. En typisk vätgasbil som Toyota Mirai har en tankkapacitet på cirka 5 kg, vilket skulle ge en uppskattad tankkostnad på ca 450 SEK.

Observera att dessa är grova uppskattningar och faktiska priser kan variera beroende på en mängd olika faktorer, inklusive den specifika stationen, prisfluktuationer och så vidare. Dessutom, som med alla typer av bränsle, kommer den totala kostnaden att bero på hur effektivt bilen använder vätgasen.

Läs mer: Vätgas – Vad är och hur fungerar det?

Hur långt kan man köra på 1 kg vätgas?

Hur långt du kan köra på 1 kg vätgas beror på bilens bränsleeffektivitet. Toyota Mirai har en uppskattad bränsleeffektivitet på runt 0,79 kg vätgas per 100 kilometer. Det innebär att du teoretiskt skulle kunna köra omkring 125 kilometer på 1 kg vätgas. Vilket i sin tur innebär att man kan köra drygt 60 mil på en ”tank”.

Läs mer: Toyota vätgas: Framtidens energilösning för bilar?

Skillnad på priset beroende på hur vätgasen produceras

Priset för grön vätgas, som produceras genom elektrolys av vatten med hjälp av förnybar energi, kan variera beroende på flera faktorer, inklusive produktionskostnader, efterfrågan och tillgång, och var du köper det.

Läs mer: Elektrolys för vätgasproduktion

Läs mer: Elektrolysörer – Allt du behöver veta!

Smart vätgaskalkylator baserad på elektrolys

Denna smarta vätgaskalkylator baserad på elektrolys ger en översikt över kostnaden och resursanvändningen för produktion av vätgas genom PEM-elektrolys. Enligt U.S. Department of Energy ligger den elektriska effektiviteten för PEM-elektrolysörer mellan 43 och 55 kWh per kg vätgas. För produktion av 1 kg vätgas genom PEM-elektrolys krävs ungefär 9 liter vatten.

500 ÖRE/kWh (Exempel: 5 SEK/kWh)
50 kg (Exempel: 50 liter)

Vattenförbrukning

 

Elförbrukning

 

Total kostnad (SEK)

 

Denna widget är skapad av Vätgasbloggen. Widgetens kod får användas fritt, men får inte modifieras utan tillstånd från Vätgasbloggen. Widget får inte heller användas tillsammans med olämpligt innehåll.

Man kan generellt säga att i nuläget är grön vätgas dyrare än t.ex. grå vätgas och blå vätgas. För att Sverige ska nå sina klimatmål med mer användning av vätgas så är den samlade bedömningen att vätgas behöver produceras enligt färgkoderna grön, blå, rosa eller gul.

Läs mer: Grön vätgas: Framtidens hållbara energibärare

Läs mer: Vätgasens färgkoder

Källor:

https://www.rechargenews.com/transition/a-wake-up-call-on-green-hydrogen-the-amount-of-wind-and-solar-needed-is-immense/2-1-776481

https://www.energigas.se/publikationer/tidningen-energigas/vatgas-vaxer-i-mariestad/

https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_economy

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.