Världens största vätgasdrivna flygplan har lyft

Världens största vätgasdrivna flygplan har lyft

Ett kommersiellt gångbart vätgasdrivet flygplan kan vara närmare verkligheten än vi tror. Forskare och ingenjörer kopplat till bolaget Universal Hydrogen har utvecklat ett koncept för ett miljövänligt flygplan som drivs av vätgas. Detta nya flygplan skulle kunna revolutionera luftfarten och minska dess miljöpåverkan.

Det vätgasdrivna flygplanet av modell De Havilland Canada Dash 8 är tänkt att använda vätgas som bränsle och därmed minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Flygplanet i fråga är ombyggt från fossildrivna motorer till vätgasdrivna.

Flygplanet är utformat för att vara modulärt, vilket innebär att det kan anpassas efter olika uppdrag och behov. Det kan vara nyckeln till att möjliggöra ett brett utbud av kommersiella och militära tillämpningar. Dessutom har forskarna fokuserat på att göra flygplanet energieffektivt och kostnadseffektivt, vilket är avgörande för att göra tekniken konkurrenskraftig på marknaden. Vätgasflygplanet är det största flygplanet som lyft av sitt slag och skulle kunna ta upp till 50 personer.

Läs mer om projektet här: https://www.seattletimes.com/business/boeing-aerospace/pioneering-moses-lake-flight-uses-hydrogen-to-power-regional-airplane/

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.