Energigas bjuder in till webbinar om EUs innovationsfond och vätgasbanken

Energigas bjuder in till webbinar om EU:s innovationsfond och vätgasbanken (European Hydrogen Bank) med Energimyndigheten

Anmälan till pilotauktionen för vätgasbanken startar den 23 november och är tänkt att avslutas den 8 februari 2024. Energimyndigheten kommer att ge information om bidrag till utvecklingsprojekt inom ramen för Innovationsfonden och nämnda pilotauktion. Det kommer också att ges möjlighet att ställa frågor.

När: 22 november 2023 mellan 08.30 och 09.15

Var: Teams (Digitalt)

Pris: Kostnadsfritt

Vätgas spelar en avgörande roll i EU:s energistrategi för att minska koldioxidutsläppen och uppnå klimatmålen för 2030 samt klimatneutralitet till 2050. Genom att öka produktionen av vätgas kan användningen av fossila bränslen reduceras, särskilt inom sektorer som är svåra att elektrifiera. Vätgasen bidrar även till minskat beroende av ryska fossila bränslen enligt Europeiska kommissionen.

EU:s innovationsfond, en av världens största finansieringsprogram för teknik som minskar växthusgasutsläpp, finansieras genom försäljning av utsläppsrätter inom EU ETS. Fonden stödjer projekt som visar på innovativa tekniker, processer eller produkter med potential att avsevärt minska växthusgasutsläpp. Sedan 2020 har fonden stött utvecklingsprojekt och demonstrationer, och nyligen introducerades omvända auktioner för att främja kommersialiseringen av innovativa lösningar.

Den första pilotauktionen, som annonseras den 23 november, fokuserar på produktion av förnybar vätgas. Denna auktion är en del av EU:s vätgasbank, ett initiativ för att främja vätgas inom unionen och stödja målen i REPowerEU-planen och fit for 55-paketet. Ett syfte med auktionen är att sprida prisinformation, där alla bud publiceras anonymt för de som inte vinner.

Information om pilotauktionen och dess villkor finns på EU-kommissionens hemsida. Under ett webbinarium kommer Energimyndigheten att informera om Innovationsfonden och de utlysningar som planeras till 23 november, med särskilt fokus på pilotauktionen för vätgas. Deltagare kommer även att ha möjlighet att ställa frågor direkt till Energimyndigheten.


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.