Konstgödsel genom grön vätgas i Sverige - en framtid bortom Ryssland

Konstgödsel genom grön vätgas i Sverige – en framtid bortom Ryssland

När vi talar om energisäkerhet och beroende av utländska resurser, fokuserar vi ofta på olja, gas och mineraler. Men det finns en annan kritisk resurs som ofta glöms bort: konstgödsel. Denna produkt, som är avgörande för vår livsmedelsproduktion, domineras av länder som Ryssland, vilket ger dem en otillbörlig inverkan på vår ekonomi och säkerhet. Enligt statistik från Jordbruksverket 2021 kom 22 procent av konstgödseln från Belarus och Ryssland. Det är dags att vi tar kontroll över vår egen gödselproduktion genom att utnyttja den potential som finns i vätgas.

Rysslands dominans på konstgödselmarknaden grundar sig på landets stora naturgasreserver. Genom Haber-Bosch-processen kan naturgas omvandlas till ammoniak, den huvudsakliga komponenten i konstgödsel. Detta beroende innebär att priserna och tillgängligheten av konstgödsel kan påverkas av geopolitiska spänningar, handelsavtal och andra globala händelser som ligger utanför vår kontroll.

Men en ny möjlighet har dykt upp på horisonten: produktion av konstgödsel med hjälp av vätgas. Genom att använda förnybar energi, som sol och vind, kan vi producera grön vätgas, vilken i sin tur kan användas för att producera ammoniak på ett hållbart och miljövänligt sätt.

Fördelarna med denna metod är många:

  1. Miljö- och klimat: Grön vätgas ger oss möjlighet att producera konstgödsel utan koldioxidutsläpp, vilket stärker vårt åtagande att bekämpa klimatförändringar.
  2. Ekonomin: Genom att producera vår egen gödsel, kan vi stabilisera priser, skapa jobb och minska vårt handelsunderskott.
  3. Säkerhet: Vi skulle inte längre vara beroende av utländska leverantörer så som Ryssland, vilket ökar vår nationella säkerhet.

Sverige, med sina starka traditioner inom teknik och innovation, är perfekt positionerat för att bli en ledare inom denna revolutionerande sektor. Genom att investera i forskning, utbildning och infrastruktur kan vi inte bara säkra vår egen framtid utan också exportera vår kunskap och teknologi till andra länder, skapande av en ny, hållbar exportsektor.

Det är dags att vi tar vårt öde i egna händer och säkrar vår framtida livsmedelsproduktion. Genom att satsa på vätgasbaserad konstgödsel kan vi bryta vårt beroende av Ryssland och stärka vår nationella säkerhet, ekonomi och miljö.


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Driver teknikföretaget Notiz informationsskärmar, är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige och styrelseledamot i Skånes universitetssjukhus (SUS). Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.