Ovakos VD Markus Hedblom intervjuas i SVT om vätgasanläggningen

Ovakos VD Markus Hedblom intervjuas i SVT om vätgasanläggningen

Det är imponerande nyheter. Ovakos beslut att inviga en fossilfri anläggning markerar en milstolpe inom stålindustrin, särskilt med tanke på stålets betydelse när det gäller utsläpp av växthusgaser i Sverige.

Uppvärmning av stål kräver mycket energi, och att kunna göra det med nästan noll utsläpp är en betydande prestation. Genom att använda vätgas som energikälla kan processen utföras på ett mycket renare sätt än traditionella metoder. Vatten som den enda restprodukten innebär att det inte bara blir en minskning av koldioxidutsläpp utan också en minskning av andra potentiella miljöfarliga biprodukter.

Det stora målet att ha alla Ovakos stålvalsningsanläggningar drivna med vätgas till 2030 är ambitiöst. För att detta ska bli en realitet är det absolut nödvändigt med en stabil tillgång till fossilfri el. Sveriges satsning på förnybar energi kan spela en avgörande roll i detta.

Ovako tar ledarskap inom stålindustrin med dessa initiativ. Om detta blir framgångsrikt kan det sätta en ny standard för hela branschen. Det skulle vara en seger inte bara för Ovako, utan för hela planeten och för framtida generationer. Med sådana framsteg i teknik och innovation kan Sverige fortsätta att leda vägen i kampen mot klimatförändringar.

Se inslaget här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.