Skellefteå kraft överväger storskalig industrisatsning för vätgas

Skellefteå kraft överväger storskalig industrisatsning för vätgas

En utredning gällande en storskalig industrisatsning inom förnybar energi i Skellefteå, ledd av Skellefteå Kraft. En delegation från Skellefteå besökte Rotterdam 10-12 oktober för att samla erfarenheter. Utredningen, som pågår i över ett år, fokuserar på säkerhet, lokalisering och finansieringsmodeller. Om satsningen godkänns, kan produktionen starta 2028 med full drift från 2030, och skapa över hundra arbetstillfällen. Satsningen ses som en möjlighet att främja användningen av förnybar vätgas och elektrobränslen i regionen

”Vi är i ett tidigt skede och då är den här typen av besök värdefulla. Vi är säkra på att en sådan här satsning får bäst effekt när det finns ett ekosystem där både nya och redan befintliga aktörer gynnas. Det har man lyckats med i Rotterdam och även i vår region finns flera industrier som på olika sätt kan dra nytta av förnybar vätgas som energibärare”, säger Joachim Nordin, vd på Skellefteå Kraft.

”I nuläget kan vi se flera färdvägar framåt för oss. Helt klart är att vätgasen har potential att ge ett kraftfullt bidrag i omställningen till ett energisystem baserat på förnybara källor. Vi kommer att fortsätta ta en aktiv roll i omställningen men är noggranna i att utvärdera varje case för sig”, säger Joachim Nordin.

”Det krävs insatser från flera samhällsaktörer för att en sådan här satsning ska bli lyckosam. Vi på Skellefteå kommun har en viktig roll i det och ser en stor möjlighet att lära av andras erfarenheter”, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör på Skellefteå kommun.

Läs mer här: https://www.skekraft.se/om-oss/press/artikel/9082F56AC6094A40/


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.