Statsministern inviger vätgasanläggning för uppvärmning av stål

Statsministern inviger vätgasanläggning för uppvärmning av stål

Ovako, ett stål- och återvinningsföretag, inviger sin vätgasanläggning i Hofors, vilket markerar början av en ny era i den svenska stålindustrin. Denna anläggning, den största i sitt slag i Europa när den är i full drift, kommer att använda fossilfri vätgas för uppvärmning av stål före valsning. Detta steg i produktionskedjan kommer nu att minska koldioxidutsläppen till nästan noll.

Det historiska stålverket i Hofors, grundat på 1500-talet, tar nu steget in i framtiden genom att bli första företaget i världen som använder fossilfri vätgas för detta syfte. Anläggningen kommer inte bara att tjäna stålindustrin utan har potential att revolutionera andra tunga industrier genom att erbjuda en klimatneutral lösning för industriell uppvärmning.

Marcus Hedblom, VD för Ovako Group, underströk att detta innovativa steg förstärker Sveriges position inom hållbara innovationer. Vätgasen som produceras kommer också att användas för att tanka bränslecellsdrivna lastbilar, och överskottsvärmen från anläggningen kommer att användas för fjärrvärme.

Ovako har samarbetat med framstående företag som Volvo, Hitachi Energy, H2 Green Steel och Nel Hydrogen för att säkerställa att denna anläggning är effektiv från start. De har även mottagit stöd från Energimyndigheten och Europeiska unionen i utvecklingsprocessen.

Invigningsceremonin den 5 september kommer att bevittnas av flera viktiga gäster, inklusive Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Japans ambassadör Masaki Noke.

Fakta om anläggningen

  • Ovakos vätgasanläggning är världens första anläggning för fossilfri vätgas för att värma upp stål före valsning. Metoden minskar detta steg av produktionen till nära noll utsläpp, med endast vatten som restprodukt.
  • Anläggningen i Hofors är också Sveriges största elektrolysanläggning. En elektrolysör är en utrustning som använder elektricitet för att dela upp vattenmolekyler i vätgas och syrgas, och dessa tillsammans kan därefter användas som bränsle.
  • Anläggningen om 20 MW kommer att generera 3 880 kubikmeter fossilfri vätgas i timmen. Mer än 100 containrar i volym, varje timme, och dessutom tillkommer den syrgas som också produceras.
  • Förutom uppvärmningen av stål kommer den fossilfria vätgasen att kunna användas för tankning av bränslecellsdrivna lastbilar. Tekniklösningen kan användas flexibelt och kan därför bidra till stärkt elnätsstabilitet, vilket i sin tur öppnar för högre grad av förnybara energikällor. Vidare kan restvärmen omhändertas i fjärrvärmenäten.
  • Investeringen på cirka 180 miljoner kronor stöttas av Energimyndigheten via Industriklivet.
  • Planen är att använda lokal vätgasproduktion i alla Ovakos enheter där stål valsas senast 2030, under förutsättning att det finns en god tillgång på fossilfri el. 

Källa: https://news.cision.com/se/ovako-ab/r/pressinbjudan–statsministern-inviger-varldens-forsta-fossilfria-vatgasanlaggning-for-uppvarmning-av,c3825064


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.