Svenska ABB anlitas för ett av Europas största vätgasprojekt i Danmark

Svenska ABB anlitas för ett av Europas största vätgasprojekt i Danmark

ABB anlitas av H2 Energy Esbjerg ApS för att stödja utvecklingen av en betydande vätgasproduktions- och distributionsanläggning i Danmark, specifikt i Esbjerg och Fredericia. Anläggningen, som är en av de största i sitt slag i Europa, siktar på att producera upp till 90 000 ton grön vätgas årligen och kommer att konvertera förnybar el från vindkraft till vätgas, med syftet att stödja en övergång från fossila bränslen i tung industri och transportsektor. Projektet, som ska vara i drift 2027, är en del av ABB:s pågående engagemang i utvecklingen av Power-to-X-sektorn och förväntas även skapa 60 nya arbetstillfällen samt täcka bränslebehoven för ca 10 000 lastbilar.

Viktiga Punkter:

  • Storleksomfattande Projekt: Anläggningen i Esbjerg/Fredericia är en av Europas största, med mål att producera 90 000 ton vätgas/år.
  • Förnybar Energi: Anläggningen kommer omvandla el från havsbaserad vindkraft till grön vätgas, stödja utfasningen av fossila bränslen.
  • Power-to-X Engagemang: ABB bygger vidare på sin expertis inom Power-to-X-sektorn genom detta projekt, stärkande sin position inom gröna energilösningar.
  • Arbetstillfällen: Projektet beräknas skapa 60 permanenta jobb och stödja årsbehovet av bränsleförbrukning för över 10 000 lastbilar.
  • Partnerskapets Betydelse: H2 Energy Esbjerg ApS valde ABB för dess expertis inom energihantering och effektivitetsotimering vid produktion av grön vätgas.
  • Global Växt: Enligt International Energy Agency kan den globala vätgasproduktionen uppgå till 24 Mt per år fram till 2030, beroende på realiseringen av pågående projekt.
  • EU:s Förnybara vätgasmål: ABB är engagerad i att stödja EU:s mål om att utveckla förnybar vätgas, en viktig del i att uppnå låga CO2-utsläpp.

Läs mer här: https://news.cision.com/se/abb/r/abb-bistar-med-elexpertis-vid-stor-anlaggning-for-gron-vatgas-i-danmark,c3851686


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.