Svenska ABB i stor affär för containerfartyg med vätgasdrift

Svenska ABB i stor affär för containerfartyg med vätgasdrift

ABB har ingått ett avtal om att förse Samskip-koncernens nya vätgasdrivna containerfartyg med strömförsörjnings-, framdrivnings- och automationssystem. Dessa fartyg, som ägs av det globala logistikföretaget Samskip Group baserat i Rotterdam, representerar några av de första att utnyttja vätgas som ett rent och förnybart drivmedel. Byggda av Cochin Shipyard Ltd i Indien, dessa fartyg kommer att trafikera mellan Oslofjorden och Rotterdam.

ABB:s tekniska paket inkluderar en ny kompakt version av deras kraftdistributionssystem Onboard DC Grid™. Dessutom kommer fartygen att utrustas med ABB:s automatiseringsteknik ABB Ability™ System 800xA och ABB Ability™ Remote Diagnostic Systems för optimal prestanda och fjärrsupport.

Bränslecellsteknologin omvandlar vätgas till elektricitet och kan, när den kombineras med förnybara energikällor, erbjuda en helt ren energilösning. Denna teknik anses vara avgörande för fartygsindustrins mål att minska koldioxidutsläpp. Varje fartyg från Samskip kommer att drivas av en 3,2 MW vätgasbränslecell, med dieselgeneratorer som backup, och förväntas minska CO2-utsläppen med ungefär 25 000 ton per år.

Detta initiativ stämmer överens med International Maritime Organizations (IMO) mål att uppnå nollutsläpp från den internationella sjöfarten senast 2050.

Källa/Läs mer: https://new.abb.com/news/sv/detail/107509/abb-ska-stromforsorja-samskips-nya-vatgasdrivna-containerfartyg


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.