Sverige behöver fler gasturbiner

Sverige behöver fler gasturbiner

Magnus Genrup, professor i kraftverksteknik vid Lunds universitet, argumenterar starkt för användningen av gasturbiner i det svenska elnätet i en artikel i Tidningen Energi, särskilt i krissituationer och för att hantera intermittenta energikällor som sol och vind. Gasturbiner, som är flexibla och kan drivas med förnybara bränslen (så som vätgas), ses som avgörande för att skapa en robust och responsiv energiproduktion. De är viktiga för att hantera isolerade nätverk och för att stödja nätet under uppstart från svartstart. Trots deras kapacitet och flexibilitet har gasturbiner inte fått stor uppmärksamhet i det svenska energisystemet.

Viktiga punkter:

  • Flexibilitet och stöd för elnätet: Gasturbiner kan snabbt starta och stoppa för att stödja elnätet vid behov.
  • Användning av förnybara bränslen: Teknologin är kompatibel med olika förnybara bränslen, vilket gör den till en hållbar lösning.
  • Krisberedskap: Gasturbiner har förmågan att leverera el till avgränsade områden under kriser, vilket är essentiellt för säkerheten.
  • Framtida potential: Trots utmaningar i acceptans och förståelse, har gasturbiner potential att integreras bredare i energisystemet för att hantera effektbalans och frekvensstabilitet.

Läs hela artikeln här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.