SVT rapporterar om mindre vätgasprojekt som fick nobben av Klimatklivet

SVT rapporterar om mindre vätgasprojekt som fick nobben av Klimatklivet

Planerna för vätgasproduktion i den gamla gruvan i Grängesberg i Dalarna stötte på hinder när Naturvårdsverket avslog deras ansökan om bidrag från Klimatklivet. Nu söker Åke Smedberg tillsammans med sin bror Mats efter andra finansieringsmöjligheter och överväger att ansöka om bidrag igen.

Många företag i Dalarna har ansökt om stöd från Klimatklivet för att minska sina koldioxidutsläpp, men alla får inte bidrag. Bröderna Smedberg hoppades att Klimatklivet skulle täcka en del av kostnaden för deras vätgasprojekt, eftersom programmet kan finansiera upp till hälften av investeringskostnaden.

Åke Smedberg uttryckte sin besvikelse över avslaget och sa att de trodde att Klimatklivet skulle vara till för projekt som deras. När de köpte det nedlagda gruvområdet i Grängesberg några år tidigare, var deras mål att producera grön vätgas och de planerade att söka finansiering från Klimatklivet. Men Naturvårdsverket ställde finansiella krav som bröderna inte kunde uppfylla.

Åke påpekar att systemet främst gynnar större företag med stora resurser. De har inte möjlighet att anställa experter för att skriva deras ansökningar. Trots detta hinder, är bröderna fortfarande fast beslutna att producera vätgas i gruvområdet. Åke tror att platsen är idealisk för vätgasproduktion, med närheten till vindkraft och lämpliga lokaler för produktion och lagring av vätgas. Han är optimistisk och tror att det kommer att vara full produktion inom ett decennium.

Se intervjun på SVT.


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.