Ny aktör inom grönt stål presenterar sig på allvar

Ny aktör inom grönt stål presenterar sig på allvar

Lyssna på inläst artikel ovan.

Green Irons verksamhetskoncept består av att omvandla industriavfall och biprodukter till basmaterial som ren stål och järn. De följer samma vätebaserade metod som är typisk för projekt som Hybrit och H2 Green Steel. Den första fullskaliga produktionsanläggningen, belägen i Sandviken, planeras att vara i funktion under 2024. Wallenberg-ägda FAM är en av de största ägarna i bolaget, och de har även attraherat finansiella giganter som Hans Stråberg och Carl-Henric Svanberg. Från och med mars är före detta Centerpartiets ledare, Annie Lööf, en del av Green Irons styrelse.

Läs mer: Grön vätgas: Framtidens hållbara energibärare

Läs mer: Elektrolysörer – Allt du behöver veta!

Läs mer: Elektrolys för vätgasproduktion

Green Iron offentliggjorde nyligen ett samarbetsavtal (MOU) med Rio Tinto, som är det näst största gruvbolaget i världen, med en betydande andel av sin verksamhet i Australien. I höst kommer företagen att utforska möjligheten att använda Green Irons väteugnar för att hantera järnmalm från Pilbara gruvområdet i västra Australien.

Syftet med samarbetet är att ta itu med en av de största utmaningarna inom industrin, att sänka koldioxidutsläppen från järnmalm med låg och medelhög järnhalt, enligt ett pressmeddelande från Green Iron. Denna typ av malm utgör majoriteten av världens järnreserv.

Källa:

https://www.di.se/nyheter/svensk-uppstickare-i-samarbete-med-gruvjatte/


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.