Statkraft och Karlshamn samarbetar för grön energiomställning med ny elektrobränsleanläggning

Statkraft och Karlshamn samarbetar för grön energiomställning med ny elektrobränsleanläggning

Statkraft har ingått ett samarbete med Karlshamns kommun för att etablera en anläggning för tillverkning och lagring av elektrobränslen i Karlshamn. Detta är möjligt genom att Statkraft tar över industrimark om 32,5 hektar i anslutning till Karlshamns Hamn. Bränslet kommer att produceras med hjälp av el från den planerade vindkraftsparken Baltic Offshore Beta, som ska ligga utanför Blekinges kust. Samarbetet syftar till att skapa hållbar och stabil elproduktion i södra Sverige, med vätgasbaserade bränslen som kan generera el även när vindkraftsproduktionen är låg. Detta koncept benämns Grön Flexibel Baskraft och bidrar till att säkerställa framtida tillförlitliga energikällor oberoende av väderförhållanden. Projektet är en del av Statkrafts expansion och förväntas skapa arbetstillfällen samt öka skatteunderlaget i Karlshamns kommun. Baltic Offshore Beta, med upp till 127 vindkraftverk, förväntas producera 10,5 TWh årligen, vilket motsvarar hushållsel till 1,7 miljoner villor. Anläggningen planeras vara i drift omkring 2030 och kan sysselsätta cirka 100 personer fullt utbyggd.

– Avtalen är en viktig milstolpe för att vi ska kunna gå vidare med våra planer på att realisera Baltic Offshore Beta och skapa hållbar, stabil elproduktion i södra Sverige, säger Jakob Norström, VD för Statkraft i Sverige.

– Genom detta samarbete visar vi att Karlshamn/Blekinge är en strategisk plats för utveckling av framtidens energiproduktion, som på sikt skapar fler arbetstillfällen och bidrar till ett större skatteunderlag i kommunen, säger Magnus Gärdebring (M), kommunstyrelsens ordförande, Karlshamns kommun.

Läs mer här: https://www.statkraft.se/media/news-and-stories/archive/2023/statkraft-och-karlshamn-i-samarbete-for-trygg-gron-elforsorjning/


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.