Stort steg för produktion av vätgas i Trelleborg

Stort steg för produktion av vätgas i Trelleborg

Lyssna på artikeln med hjälp av AI.

De två vindkraftverken som är under planering och vars kapacitet förväntas vara 15 GWh i Trelleborgs hamn har nu officiellt godkänts. Detta innebär att kommunens insatser för vätgas får nödvändigt momentum. Byggstarten för projektet är inplanerad till hösten 2023, medan vindkraftverken beräknas vara fullt fungerande under 2024.

Läs mer: Grön vätgas: Framtidens hållbara energibärare

Trelleborgs Energis och kommunens vätgasinitiativ är nära knutet till den intensiva trafiken av rullande frakt som anländer till Trelleborgs hamn, den största RoRo-hamnen i Skandinavien. För att uppnå nettonollutsläpp 2040, i linje med nationella mål, har första fasen innefattat att skapa en värdekedja för mer koldioxidneutrala transporter, inklusive tillgängligt drivmedel, laddningsinfrastruktur och vätgasproduktion. Trelleborgs hamn, som också är en drivkraft i denna övergång, strävar efter att bli en stor lokal energiknutpunkt och ser fram emot att inleda projektet tidigt under hösten 2023.

Det danska vätgasföretaget Everfuel planerar att bygga en tankstation vid Maglarpsrondellen, med en planerad byggstart denna höst. Samtidigt befinner sig den franska vätgasproducenten Lhyfe i tillståndsprocessen för sin föreslagna vätgasanläggning, som är tänkt att lokaliseras i det nya Business Center Trelleborg.

Läs mer: Hitta din närmaste vätgasstation här.

Bygglov har beviljats för två vindkraftverk som kommer att vara 120 meter höga och producera omkring 15 GWh årligen. Dessa kommer att placeras i den nya hamnen, längs den 500 meter långa handelskajen, och förväntas vara i drift under 2024. Vindkraftverken är en del av hamnens EU-finansierade projekt Green FIT 2025.

”Tillsammans med Trelleborgs Energi arbetar vi nu för att finna den bästa konstruktionen och hur vi säkerställer grön vätgas inför kommande vätgasdriven lastbilstrafik i framtiden”, säger Jörgen Nilsson, VD för Trelleborgs Hamn.

”Det är fantastiskt att se hur de olika delarna i pusslet börjar falla på plats. Lokalproducerad grön vätgas ska hjälpa oss att bygga ett fossilfritt Trelleborg, och med installationen av denna förnybara elproduktion är vi ett steg närmare att förverkliga det”, säger Magnus Sahlin, VD för Trelleborgs Energi.

Läs mer: Elektrolysörer – Allt du behöver veta!

Läs mer: Elektrolys för vätgasproduktion

Källa:

https://trelleborgsenergi.se/nyheter/vatgassatsningen-tar-fart-med-godkanda-vindkraftverk-i-trelleborgs-hamn/


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.