ICA satsar på hållbara transporter med vätgasdrivna lastbilar

ICA satsar på hållbara transporter med vätgasdrivna lastbilar

I en ny och innovativ satsning tar ICA ett stort kliv mot en mer hållbar framtid genom att initiera transporter av varor med en vätgasdriven lastbil. Detta projekt, som utgör en del av ett samarbete med MaserFrakt, markerar en viktig milstolpe i företagets strävan efter helt fossilfria transporter. Under mars månad kommer dessa miljövänliga leveranser att nå ICA-butiker och lager i regionerna Dalarna, Västmanland och Gävleborg.

Med en klar vision om att eliminera fossila bränslen från sina transporter, har ICA Gruppen satt upp ambitiösa mål. Senast 2030 avser företaget att alla dess vägtransporter ska vara fossilfria, med en ännu tidigare deadline på 2025 för storstadsregioner. Denna ambition speglar ICA:s åtagande att inte bara minska miljöpåverkan utan också att höja effektiviteten och kvaliteten i sin logistik.

Vätgas som drivmedel för tunga transporter representerar en spännande möjlighet. Jämfört med traditionella batteridrivna elektriska fordon erbjuder vätgasdrivna lastbilar fördelar som högre lastkapacitet, längre räckvidd och snabbare tankning. Dessa egenskaper gör dem till ett attraktivt alternativ för att möta logistiksektorns krav utan att kompromissa med miljömässiga målsättningar.

Emma Lindström, logistikdirektör på ICA Sverige, understryker företagets engagemang för teknisk innovation inom transportsektorn. Genom att utforska och utvärdera vätgasteknikens potential hoppas ICA kunna leda vägen mot en fossilfri framtid. Den vätgas som används i dessa transporter är dessutom av den gröna sorten, framställd från förnybara, fossilfria källor, vilket ytterligare minskar transporternas miljöpåverkan.

För att adressera utmaningen med sina godstransporters miljöpåverkan, har ICA redan tagit flera steg mot en mer hållbar logistik. Elektrifierade transporter har gradvis implementerats sedan 2021, och med tiden har även andra fossilfria drivmedel som biogas blivit en allt viktigare del av företagets transporter. Denna mångsidiga strategi, som även innefattar satsningar på biobränslealternativ för sjötransporter, visar på ICA:s helhetsgrepp kring miljöansvar och innovation.

Läs mer: https://www.icagruppen.se/arkiv/pressmeddelandearkiv/2024/fossilfria-leveranser-ica-tar-nytt-steg-mot-hallbara-transporter-med-vatgas/


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.