SSABs VD Martin Lindqvist kommenterar turerna kring grönt stål producerat med hjälp av vätgas

SSABs VD Martin Lindqvist kommenterar turerna kring grönt stål producerat med hjälp av vätgas

Martin Lindqvist, VD för SSAB, framhåller företagets framsteg inom produktion av grönt stål, vilket är av stor betydelse för att minska koldioxidutsläpp. Han understryker för Affärsvärlden vikten av att utnyttja Sveriges överskott på fossilfri el för att stödja dessa gröna initiativ, även om det finns ekonomiska och tekniska utmaningar. Lindqvist försvarar behovet av industriell förändring för att nå Parisavtalets klimatmål. Dessutom betonar han användningen av vätgas som en nyckelkomponent i processen för att framställa grönt stål. Genom att använda vätgas istället för traditionella metoder reducerar man järnmalm och producerar vattenånga istället för koldioxid, vilket är en revolutionerande metod utvecklad i Sverige.

Sammanfattning i punktform:

  • Grönt stål: SSAB leder utvecklingen av teknik för att producera grönt stål, vilket signifikant minskar koldioxidutsläpp.
  • Fossilfri el: Lindqvist argumenterar för att använda Sveriges överskott av fossilfri el till att stödja miljövänliga projekt.
  • Svar på kritik: Trots ekonomiska utmaningar understryker Lindqvist vikten av en industriell omställning för att hantera klimatkrisen.
  • Världens första fossilfria stålverk: SSAB:s nya ljusbågsugn i Oxelösund är ett steg mot att bli det första fossilfria stålverket i världen.
  • Elektrifiering och omställning: Betonar vikten av elektrifiering i industrin för att skapa fossilfria och konkurrenskraftiga värdekedjor.
  • Användning av vätgas: Framhäver vätgas som en central del i processen för att producera grönt stål, vilket ersätter traditionella metoder och minskar utsläpp.
  • Internationell konkurrens: Ser fördelar i att vara först med denna teknik trots global konkurrens.
  • Stöd och investeringar: Diskuterar skillnader i stöd och investeringar i jämförelse med europeiska konkurrenter.

Läs hela intervjun i Affärsvärlden här: https://www.affarsvarlden.se/artikel/ssabs-vd-vi-exporterar-el-ar-dumt-att-inte-anvanda-den-till-fossilfria-satsningarna


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.