Mer stöd till grön vätgas från Klimatklivet genom Naturvårdsverket

Klimatklivet stöder utvecklingen av grön vätgas i Sverige, vilket är en nyckelkomponent i den gröna omställningen. Sveriges vindkraftkooperativ och Skellefteå Kraft har fått ekonomiskt stöd för att starta produktion av vätgas. Denna utveckling av vätgastekniken förväntas minska växthusgasutsläppen och är effektiv för tunga transporter och industriella processer. Från 2024 kommer även vätgastankstationer att kunna få stöd.

– Det är fullt genomförbart att använda vätgastekniken idag. Nu handlar det om att infrastrukturen ska komma på plats. Investeringsstöd som Klimatklivet och andra finansieringslösningar är viktiga för att investeringarna ska ske. Vi ser därför väldigt positivt på att vi nu får allt fler vätgasansökningar till Klimatklivet, säger Johan Thorell, handläggare på Klimatklivet, Naturvårdsverket.

– Vätgasen har potential att minska utsläppen inom flera områden. Industrin är ett av dem, men vi ser också att vätgasen är ett verkligt effektivt alternativ för att ersätta diesel inom tunga transporter. Lastbilar och bussar behöver ofta färdas långt och fordonen ska tankas snabbt för att logistiken ska vara effektiv. Vätgas med bränslecell som förser fordon med el är i dessa avseenden smartare för tunga transporter än ren eldrift, säger Johan Thorell.

Läs mer: Hitta din närmaste vätgassation

Både de som producerar förnybar vätgas och de som använder vätgas för transport eller inom industrin kan söka medel från Klimatklivet. En nyhet i Klimatklivet från och med 2024 är att det blir möjligt att söka investeringsstöd för vätgastankstationer via anbud och få stöd på upp till 70 procent av investeringskostnaden. 

Läs mer/källa: https://www.naturvardsverket.se/om-oss/aktuellt/nyheter-och-pressmeddelanden/2023/december/klimatklivet-ger-mer-vatgas/

Vätgas bakgrund

Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.