IKEA och OX2 vill bygga storskalig vätgasanläggning

IKEA och OX2 vill bygga storskalig vätgasanläggning i Blekinge

Ingka Investments, som är en del av Ikeas ägarföretag Ingka Group, och den nordiska utvecklaren OX2 har ansökt om tillstånd för att bygga vindkraftverksparken Neptunus på 3,1 GW i Sverige. Detta projekt inkluderar även angränsande produktion av grön vätgas upp till 370 000 ton per år. Vindkraftverken, som ska placeras i Sveriges ekonomiska zon utanför Blekinge län, kommer att ha 207 vindturbiner och kunna producera 13-15 TWh grön el per år. OX2 planerar att använda denna energi för att producera grön vätgas för e-bränslen och andra användningsområden. Dessutom föreslås ett pilotprojekt för att syresätta Östersjön med syre som biprodukt från vätgasproduktionen.

Sammanfattning i punktform

  • Ingka Investments och OX2 Projekt: De har ansökt om tillstånd för att bygga Neptunus vindkraftverk och angränsande vätgasproduktion.
  • Neptunus vindkraftverk: Planeras ha en kapacitet på 3,1 GW med 207 vindturbiner, förväntas producera 13-15 TWh per år.
  • Grön vätgasproduktion: Målet är att producera upp till 370 000 ton grön vätgas årligen, med användning för e-bränslen och andra sektorer.
  • Syresättningsprojekt för Östersjön: Syre, som biprodukt från vätgasproduktionen, föreslås användas för att syresätta Östersjön.
  • Neptunus utvecklingsfas: Projektet är i ett tidigt skede, endast 1,9 GW av kapaciteten är inkluderad i OX2:s utvecklingsportfölj.
  • Studier för E-bränsleproduktion: OX2 och Nordkalk undersöker användning av energi från Neptunus och Aurora för e-bränsleproduktion.

Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.