Nilsson Energy bygger vätgasstation i Nykvarn

Nilsson Energy bygger vätgasstation i Nykvarn

Nilsson Energy påbörjar bygget av en ny vätgasstation längs E20, vid avfarten till Nykvarn. Vätgasstationen förväntas tas i drift sommaren 2024 och kommer att erbjuda grön vätgas.

Läs mer: Grön vätgas: Framtidens hållbara energibärare

Malin Ehrle, projektchef på Nilsson Energy, och Anders Önbäck, ordförande i kommunstyrelsen i Nykvarns kommun, genomför första spadtaget för vätgasstationen. Den första kunden beräknas tanka grön vätgas denna sommar. Nykvarn, en attraktiv tillväxtkommun öster om Södertälje och en central knutpunkt för tung transport, får nu möjlighet att minska miljöpåverkan genom denna infrastrukturinvestering.

– Att satsa på vätgas är inte bara en klok affärsstrategi, det är också ett viktigt steg mot en hållbar framtid. Vätgas är ett mångsidigt bränsle som har en bred användning, och jag är övertygad om att det kommer att spela en avgörande roll i vårt framtida fossilfria transportsystem, säger Anders Önbäck, kommunstyrelsens ordförande.

Läs mer: Hittade din närmaste vätgasstation här

Utöver Nykvarn etablerar Nilsson Energy också en vätgasstation vid Hamn 6 i Göteborgs hamn, en av Sveriges mest lastbilsintensiva platser. Företaget etablerade också Sveriges första offentliga vätgasstation i Mariestad 2018.

Malin Ehrle, projektchef på Nilsson Energy, har varit involverad i projektet sedan början av 2022 och är huvudansvarig projektledare för etableringen av båda vätgasstationerna.

Hon säger, ”Det känns bra att vi nu sätter igång med grundarbetet i Nykvarn, som förväntas vara klart i början av juni. När grundarbetet är klart påbörjas installation och driftsättning av all utrustning. Om allt går enligt planerna kommer den första kunden att kunna tanka vätgas senare denna sommar,” avslutar Malin Ehrle.

Fakta

VarAvfart till Nykvarn, bredvid E20
NärSommaren
Typ av vätgasGrön vätgas, producerad från sol, vind och/eller vattenkraft
Kapacitet1 500 kg, ungefär 35 tunga lastbilar/dag
Antal fordon som kan tankas samtidigtTvå fordon kan tankas samtidigt
InvesteringskostnadProjektet är helt finansierat av Energimyndigheten genom ett anslag i utlysningen för regionala elektrifieringspiloter

Källa: https://nykvarn.se/nyheter/nyheter/2024-01-26-nu-byggs-vatgasmack-i-nykvarn#:~:text=Nu%20p%C3%A5b%C3%B6rjas%20bygget%20av%20v%C3%A4tgasmack,fordon%20som%20lastbilar%20och%20bussar.

https://nilssonenergy.com/news-media/nilsson-energy-constructs-hydrogen-filling-station-in-nykvarn


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.