SSAB och Scania i stort avtal om grönt stål

SSAB och Scania i stort avtal om grönt stål

SSAB har ingått ett långsiktigt avtal med Scania för att enbart leverera grönt stål. Detta är en del av Scanias mål att använda 100% ”gröna” material som stål, gjutjärn, aluminium och batterier senast 2030. SSAB:s omställning till fossilfritt stål innebär en teknikförändring från masugnar till ljusbågsugnar och användning av vätgas istället för koks för att reducera järnmalm. Denna förändring är central för SSAB:s och Scanias klimatmål, trots kritik om höga energikrav och potentiella ekonomiska risker.

  • Långsiktigt avtal mellan SSAB och Scania: SSAB ska leverera enbart fossilfritt stål till Scania.
  • Scanias hållbarhetsmål: Målet är att endast använda 100% gröna material som stål, gjutjärn, och aluminium senast 2030.
  • Teknologisk förändring hos SSAB: Övergång från traditionella masugnar till ljusbågsugnar och användning av vätgas för att minska klimatavtrycket.
  • Kritik mot projektet: Bekymmer om höga energikrav och ekonomiska risker, men Scania och SSAB försvarar omställningen som nödvändig för klimatmålen.
  • SSAB:s klimat- och ekonomiska motiv: Minskning av koldioxidutsläpp och potentiella fördelar från politiska beslut om utsläpp.

Källa: https://www.ssab.com/sv-se/nyheter/2023/11/ssab-och-scania-i-samarbete-om-grnt-skifte-fr-stlleveranser-till-lastbilar

Vätgas bakgrund

Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.