Tillverkning av E-bränsle i Östersund

Tillverkning av E-bränsle i Östersund

Uniper planerar att tillverka förnybart elektrobränsle, e-metanol, i Östersunds kommun under projektnamnet NorthStarH2. I samarbete med Jämtkraft, som har bidragit med mark och elnätsanslutning, kommer projektet att utnyttja förnybar energi för att producera grön vätgas. Den vätgasen kommer sedan att kombineras med biogen CO2, som infångats från Jämtkrafts kraftvärmeverk, i en metanolreaktor för att skapa e-metanolen. E-metanolen är avsedd för användning inom transport och tillverkningsindustri.

Läs mer: E-bränsle (Elektrobränsle) och syntetiska bränslen

Läs mer: E-metanol – För lagring och som bränsle

Johan Svenningsson från Uniper betonar projektets betydelse för energiomställningen och övergången till ett fossilfritt samhälle. Anläggningen, som är planerad att byggas intill Jämtkrafts kraftvärmeverk i Lugnvik, syftar till att vara en viktig del i omställningen av transportsektorn och tillverkningsindustrin, och kan bidra till att Sverige når sitt klimatmål om nettonollutsläpp till 2045.

Ylva Andersson, vd för Jämtkraft, framhåller att samarbetet med Uniper för att utveckla anläggningen är en viktig del i deras långsiktiga undersökning av förnybara elektrobränslen. Projektet stöds av Östersunds kommun och kommer att dra nytta av tillgängliga resurser som förnybar el och biogen koldioxid, samt infrastrukturen i området.

När det är fullt utbyggt kan anläggningen i Östersund potentiellt minska Sveriges fossila koldioxidutsläpp genom att återanvända 160 000 ton biogen koldioxid per år. Projektet fokuserar även på cirkulära lösningar, som att återvinna restvärme från industrin. Det förväntas även öka regionens attraktivitet genom att skapa nya affärs- och arbetstillfällen.

Se inslaget på SVT här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/ny-satsning-pa-elektrobransle

Källa: https://via.tt.se/pressmeddelande/3411967/tillverkning-av-fornybart-elektrobransle-i-ostersund?publisherId=3235911&lang=sv


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.