Hybrit får miljarder i stöd från Industriklivet

Hybrit får miljarder i stöd från Industriklivet

LKAB och Hybrit-projektet får 3,1 miljarder kronor i statligt stöd för att bygga en anläggning i Gällivare för produktion av fossilfri järnsvamp. Detta projekt är ett led i omställningen till fossilfritt stål, där järnsvamp tillverkas med vätgas istället för kol, vilket kan minska Sveriges utsläpp med tio procent. LKAB, SSAB och Vattenfall samarbetar i Hybrit-projektet, som även planerar att sälja teknologin på licens i framtiden.

”Förädlingen och produktionen av fossilfri järnsvamp är central för klimatet och för svensk konkurrenskraft. Vi är nöjda över beskedet att staten är med och delar den inledande risken i detta avgörande steg för att industrialisera HYBRIT-teknologin. För att mota klimatförändringarna behöver vi komma framåt snabbt och för att hålla takten är det viktigt att vi får alla förutsättningar på plats inför kommande investeringsbeslut”, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

Läs mer: Vad är grönt stål?

”Svensk industris framtida konkurrenskraft ligger mångt och mycket i att bli fullt ut fossilfri. Därför är de satsningar som sker inom Industriklivet av stor betydelse inte bara för klimatet och miljöns skull utan minst lika mycket för kompetensförsörjningen och sysselsättningen på både nya och gamla industriorter i vårt land. Det beslut som vi nu tar är det finansiellt största som gjorts hittills i detta arbete och det är ett viktigt sådant”, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

”Vi välkomnar beslutet som är en viktig signal om möjligheterna med den gröna omställningen för svensk konkurrenskraft. Vi har påbörjat omställningen av SSAB:s stålproduktion i Norden, vilket kommer att minska koldioxidutsläppen i Sverige och Finland med tio respektive sju procent omkring 2030. HYBRIT-teknologin har gjort oss till globala pionjärer inom fossilfri stålproduktion och vi ser fram emot att skala upp våra pilotleveranser av fossilfritt stål till kommersiella nivåer. Dagens besked är därför viktigt för vår strategi framåt”, säger Martin Pei, teknisk direktör, SSAB.

Sammanfattning i punktform

  • Statligt stöd: LKAB och Hybrit får 3,1 miljarder kronor från Industriklivet och Energimyndigheten.
  • Demonstrationsanläggning i Gällivare: För produktion av fossilfri järnsvamp.
  • Samarbetsprojekt: Inkluderar LKAB, SSAB och Vattenfall under Hybrit-initiativet.
  • Miljövänlig produktion: Användning av vätgas istället för kol för att minska koldioxidutsläpp.
  • Sveriges utsläppsmål: Målet är att minska utsläppen med tio procent runt år 2030.
  • Framtidspotential: Tekniken kan säljas på licens för bredare användning.
  • Energiförbrukning: Anläggningen beräknas kräva 5 TWh el per år för full drift.

Källa/Läs mer: https://www.hybritdevelopment.se/positivt-besked-om-stod-till-lkab-och-hybrit/

Vätgas bakgrund

Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.