Ovakos vätgasanläggning kommer leverera värme till fjärrvärmesystemet

Ovako i Hofors har introducerat en världsunik anläggning som värmer stål med fossilfri vätgas före valsning. Denna elektrolysanläggning kommer inte bara att stödja elnätet, utan dess restvärme, mellan 3 till 9 GWh årligen, kommer att integreras i det lokala fjärrvärmesystemet från årsskiftet. Samarbetet mellan Ovako och Adven Hofors, som har pågått i 40 år, spelar en central roll i denna utveckling.

”Restvärmen från elektrolysörerna kommer att tillföra ytterligare 3–9 GWh restvärme per år. För Adven är detta viktigt, inte minst med tanke på hur dagens energimarknad ser ut, men framför allt den klimatnytta som restvärmen ger”, säger Erik Gynt, som är vd på Adven Hofors.

”En utmaning har varit att uppnå tillräckligt höga temperaturer så att det är lämpligt att koppla ihop med fjärrvärmesystemet. Att vi har ett väl etablerat samarbete med Ovako har gjort att vi kunnat komma med i ett tidigt skede och därmed har vi kunnat påverka hur denna lösning ska se ut”, säger Erik Gynt. 

  • Världsunik Teknik: Ovako i Hofors är första företaget globalt att värma stål med fossilfri vätgas.
  • Elektrolysanläggningens kapacitet: Anläggningen har en effekt på 20 MW och producerar 3 880 kubikmeter vätgas dagligen.
  • Restvärme till fjärrvärme: Mellan 3 till 9 GWh av restvärme från elektrolysprocessen kommer att användas i det lokala fjärrvärmesystemet.
  • Långvarigt samarbete: Ovako och Adven Hofors har samarbetat i 40 år, vilket underlättar integrationen av restvärme i fjärrvärmesystemet.
  • Tekniska utmaningar: Det har varit utmanande att uppnå tillräckligt höga temperaturer för fjärrvärmesystemet, men tack vare det befintliga samarbetet har lösningar utvecklats.
  • Framtida planer: Ovako siktar på att använda lokal vätgasproduktion i alla sina enheter där stål valsas senast 2030, givet tillgången på fossilfri el.

Källa: https://www.energi.se/artiklar/2023/oktober-2023/ovakos-vatgasanlaggning-bidrar-till-fjarrvarmen-i-hofors/


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.