Volvo har ingått ett avtal med Westport Fuel Systems

Volvokoncernen har ingått ett avtal med Westport Fuel Systems Inc för att skapa ett samriskbolag. Målet är att snabba på kommersialiseringen och globala implementeringen av Westports avancerade bränslesystemsteknologi, High Pressure Direct Injection (HPDI), för fjärrtransporter och terrängapplikationer. Detta samarbete är en del av en strategi för att minska CO2-utsläppen genom att ersätta fossila bränslen med mer hållbara alternativ som biogas eller vätgas i fordon med förbränningsmotorer. Samriskbolaget planeras att börja sin verksamhet under andra kvartalet 2024, förutsatt att alla myndighetsgodkännanden och andra villkor uppfylls.

HPDI-tekniken har använts i Volvos lastbilar i över fem år och erbjuder en lösning för att avsevärt minska CO2-utsläppen, särskilt i applikationer som använder flytande biogas (LBG), och ses även som en framtida lösning för användning av vätgas.

Westport kommer att bidra till samriskbolaget med utvalda HPDI-tillgångar och kompetenser, inklusive intellektuell egendom. Volvokoncernen kommer att köpa 45 procent av samriskbolaget för cirka 28 miljoner USD (ungefär 290 miljoner SEK), med möjlighet till ytterligare investeringar på upp till 45 miljoner USD (cirka 460 miljoner SEK) baserat på bolagets framtida prestationer.

– Utfasning av fossila bränslen med hjälp av förbränningsmotorer som drivs med förnybara bränslen, särskilt med High Pressure Direct Injection (HPDI), spelar en viktig roll i hållbara lösningar. HPDI har funnits på vägarna i Volvolastbilar i över fem år och är en beprövad teknik som gör det möjligt för kunderna idag att avsevärt minska CO2-utsläppen i LBG-applikationer (flytande biogas) och är dessutom en potentiell väg framåt för vätgas, säger Lars Stenqvist, Teknisk direktör på Volvokoncernen. 

Bild i artikeln tillhör Volvo (https://www.volvogroup.com/se/news-and-media/news/2024/mar/volvokoncernen-tecknar-avtal-med-westport-om-samriskbolag-foer-att-minska-co2-utslaepp-fran-fjaerrtransporter.html)

Läs pressreleasen här


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Driver teknikföretaget Notiz informationsskärmar, är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige och styrelseledamot i Skånes universitetssjukhus (SUS). Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.