Metacon AB har ingått ett exklusivt licensavtal med PERIC Hydrogen Technologies för storproduktion av elektrolysörer

Metacon AB har ingått ett exklusivt licensavtal med PERIC Hydrogen Technologies Co., Ltd., vilket ger dem rättigheter att bygga en ”Gigafabrik” för tillverkning av egna elektrolyssystem. Detta är första gången på över 60 år som PERIC ingår ett liknande avtal. Avtalet ger Metacon exklusiva rättigheter att tillverka kompletta Vätgasgenereringssystem (HGS) baserade på PERICs teknik för trycksatt alkalisk elektrolys i många europeiska länder. Metacon planerar att bygga fabriken i Sverige eller något annat EU-land och initialt producera upp till 0.5 GW per år, vilket motsvarar 50–100 kompletta elektrolysanläggningar. Målet är att skala upp till en kapacitet på 1 GW per år.

Läs mer: Elektrolysörer – Allt du behöver veta!

Läs mer: Elektrolys för vätgasproduktion

Avtalet innebär en unik möjlighet för Metacon att tillverka, kvalitetssäkra och sälja sina egna elektrolysanläggningar baserade på stora, trycksatta elektrolysmoduler, vilket är efterfrågat på marknaden, särskilt inom industrisektorn. PERIC är ett av få företag i världen som kan leverera stora volymer av stora elektrolysersystem och moduler. De har också lanserat en 10 MW elektrolysmodul, den största i världen idag.

Läs mer: På besök under invigningen av vätgasmacken i Älghult

Genom avtalet kommer Metacon att kunna bygga sina egna elektrolysanläggningar under eget namn och varumärke, inledningsvis med vissa komponenter från PERIC. Metacon kommer att anpassa dessa för att uppfylla alla europeiska krav och tillverkningsstandarder. Samarbetet med PERIC och möjligheten att köpa kärnkomponenter från dem ger Metacon förutsättningar att snabbt starta tillverkningen med begränsade initiala investeringar.

Läs mer: Spjälka vatten för att få fram vätgas

Detta avtal kompletterar Metacons strategi att skapa en unik och världsledande teknikportfölj för alla viktiga sätt att producera fossilfri grön vätgas väte. Marknaden för elektrolysanläggningar förväntas växa dramatiskt under de kommande åren. Enligt Internationella energiorganet (IEA) måste den årliga produktionen av elektrolysanläggningar öka från dagens cirka 11 GW till 184 GW år 2030 för att uppnå växthusgasutsläppsmålen. Metacon planerar att producera 100–200 elektrolysanläggningar per år inom 4-5 år, vilket skulle motsvara 1.5–3% av den adresserbara europeiska marknaden.

Metacon kommer även att fortsätta vara återförsäljare av PERICs egna elektrolys-system på den europeiska marknaden och utforska möjligheter att finansiera den nya tillverkningsanläggningen genom nationella och EU-stödprogram.

Källa: https://metacon.se/metacon-has-entered-into-an-exclusive-license-agreement-with-peric-giving-metacon-rights-to-build-a-gigafactory-for-the-manufacture-of-own-electrolysis-systems/


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.