SAS i vätgassamarbete mer Airbus, Vattenfall, Swedavia och Avinor

SAS i vätgassamarbete mer Airbus, Vattenfall, Swedavia och Avinor

Airbus, SAS, Swedavia, Vattenfall och Avinor har ingått ett samarbete för att utveckla infrastrukturen för vätgasdrivna flygplan i Sverige och Norge genom att underteckna en avsiktsförklaring. Målet med detta samarbete är att genomföra en förstudie om vätgas för att skapa ett ramverk för implementeringen av vätgasdrivna flyg i de två länderna.

Samarbetet syftar till att öka förståelsen för drift, regleringskrav, infrastrukturbehov och logistiken kring tankning av vätgas på flygplatserna. Genom att kombinera expertis från olika områden inom värdekedjan siktar de på att underlätta omställningen till vätgasflyg och därmed ta ett stort steg mot ett fossilfritt flyg i Norden. SAS spelar en nyckelroll i detta samarbete genom att bidra med kunskap om den skandinaviska marknaden, drift, underhåll och marktjänster.

Detta initiativ, som är det första av sitt slag att omfatta två länder och över 50 flygplatser, stöder målet om en hållbar, koldioxidneutral energianvändning och strävar efter nettonollutsläpp av koldioxid till 2050. Vätgas ses som en viktig del i flygindustrins omställning till noll koldioxidutsläpp, eftersom det kan producera endast vattenånga som biprodukt när det framställs från förnybar energi.

Källa: https://www.sasgroup.net/newsroom/press-releases/2024/sas-i-hydrogen-samarbete-med-airbus-vattenfall-swedavia-och-avinor/


Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.