Byggnationen av Hynions vätgasstation i Västerås har påbörjats

Hynion har påbörjat bygget av en ny vätgasstation i Västerås, som är den första i en ny generation med en daglig kapacitet på 1500 kg vätgas. Denna station, tillsammans med en annan i Jönköping, finansieras delvis genom ett bidrag på 61,4 miljoner kronor från Energimyndigheten. Båda stationerna ska vara färdiga under första halvåret 2024, trots vissa förseningar.

”Vi är väldigt tacksamma för det utmärkta samarbetet med Västerås Stad och att vi nu har fått startbesked och kunnat börjat bygga på vår vätgastankstation i Västerås. Vi är övertygade om att det här kommer att bli ett viktigt och framgångsrikt projekt för den kommande utfasningen av fossila bränslen,” säger Slavica Djuric, VD Hynion Sverige AB.

”Att Västerås blir den första platsen i Sverige som får en fullskalig vätgastankstation är jättespännande. Nu gäller det för företag och organisationer att påbörja arbetet med att byta ut fossildrivna fordon mot vätgasdrivna, så vi får fart på arbetet med att rädda klimatet”, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

”Det är så roligt att projektet med den stora vätgastankstationen går framåt och att vi nu har påbörjat byggandet. Det betyder ju att vi tillsammans kommit ett steg närmare nollutsläpp och snart kan se många fler vätgasdrivna bilar och lastbilar på våra vägar,” säger Monica Stolpe-Nordin, kommunalråd (C) i Västerås.

Sammanfattning i punktform

  • Ny generation stationer: Första i en ny generation vätgastankstationer med hög kapacitet.
  • Strategiska platser: Västerås station vid E18 och Jönköping vid E4.
  • Stöd från Energimyndigheten: Finansiering med 61,4 miljoner kronor för båda stationerna.
  • Färdigställande: Planerat under första halvåret 2024.
  • Miljömål: Bidrar till utfasning av fossila bränslen och främjar vätgasdrivna fordon.
  • Lokalt samarbete: Starkt samarbete med Västerås Stad för att främja klimaträddning och nollutsläpp.

Källa/läs mer: https://www.di.se/pressreleaser/2023/12/11/hynion-as-bygget-av-hynions-vatgastankstation-i-vasteras-paborjat/

Vätgas bakgrund

Magnus Thulin - Vätgasbloggen

Magnus Thulin

Grundare och Publisher, Vätgasbloggen

magnus@vatgasbloggen.se

0701 40 92 00

Har ett brinnande intresse för teknik, ekonomi, näringsliv och frågor som rör miljö & klimat. Arbetar som marknadschef på en större stålföretag och är styrelseordförande i Industrinätverket Sverige. Läs mer på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte veckans vätgasnyheter

I slutet på varje vecka får du ett mail med de senaste nyheterna som rör vätgas!

Inga spam-mail, endast värdefulla nyheter. Fyll i din mailadress nedan för att ta del av detta.

Mvh Magnus Thulin, Grundare och Publisher av Vätgasbloggen.